Bradley Manning: Bude zřejmě odsouzen na 52 let

1. 12. 2010

Bradley Manning (23), americký výzvědný analytik, je podezříván, že poskytl serveru WikiLeaks více než 250 000 diplomatických depeší.

Manning je vězněn na vojenské základně ve Virginii. Má být postaven před vojenský soud a může být odsouzen na 52 let do vězení za to, že údajně zpřístupnil serveru WikiLeaks více než 250 000 amerických diplomatických depeší, vojenské záznamy o válkách v Iráku a v Afghánistánu a tajný vojenský videozáznam, na němž posádka amerického vrtulníku střelbou zabíjí skupinu mužů, o nichž se domnívali, že má raketomet. Ve skupině byl kameraman společnosti Reuters s televizní kamerou.

Manning nemá dostatečné finanční prostředky na svou obhajobu. Potřebuje podle odhadů asi 130 000 dolarů. Finanční sbírka za tímto účelem, pod názvem "Odvaha k odporu", zatím dala dohromady 90 000 dolarů.

Manning si v minulosti stěžoval, že ho svět ignoruje. Velký dojem na něho udělala reakce světové veřejnosti na zveřejnění videa střelby z amerického vrtulníku. Úřadům ho udal jeho přítel Adrian Lamo.

Když byl Manning vyslán do Iráku, zjistil, že má "bezprecedentní přístup k tajným intranetům, 14 hodin denně 7 dnů v týdnu po dobu více než osmi měsíců". O tom, co našel, se svěřoval Lamovi: "Je tam toho příliš mnoho, aby jednotlivý člověk dokázal přečíst všech čtvrt milionu dokumentů, aby ho to nezahltilo a nezbavilo citu." Šokovalo ho také chování americké armády, popisované v některých dokumentech.

Usiloval o otevřenost. "Chci, aby lidi viděli pravdu, bez ohledu na to, kdo jsou, protože bez informací se nemůžete jako veřejnost kompetentně rozhodovat," napsal Lamovi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 1.12. 2010