Wikileaks: Saúdská Arábie je zdrojem peněz pro extremistické organizace

5. 12. 2010

Saúdská Arábie je největším zdrojem financování pro islámské extremistické organizace, jako je afghánský Taliban a Lashkar-e-Taiba, ale, podle Hillary Clintonové, není saúdskoarabská vláda ochotna toto financování zastavit.

"Je zapotřebí toho udělat více, vzhledem k tomu, že Saúdská Arábie zůstává klíčovou finanční základnou pro al Kajdu, Taliban, LeT a další teroristické organizacei", konstatuje tajný dokument z prosince 2009, který podepsala americká ministryně zahraničních věcí. Její memorandum nalohá na americké diplomaty, aby zdvojnásobili své úsilí ve snaze zabránt tomu, aby peníze z Perského zálivu plynuly extremistům v Pákistánu a v Afghánistánu.

"Dárci v Saúdské Arábii jsou nejvýznamnějším zdrojem financování sunnitských teroristických organizací po celém světě," uvedla Clintonová.

Dalšími arabskými zeměmi, které financují extremistické organizace, jsou Katar, Kuvajt a Spojené arabské emiráty.

Násilí v Pákistánu a v Afghánistánu často financují bohatí, konzervativní dárci z arabského poloostrova a jejich vlády jim v tom nebrání.

Je to velkým problémem především v Saúdské Arábii, kam přijíždějí extremisté pro finanční prostředky jako náboženští poutníci, založí si tam formální firmy, jimiž propírají peníze a dostávají finanční prostředky od vládou schválených charitativních organizací.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.12. 2010