Americká vláda zakázala státním zaměstnancům přístup k Wikileaks

4. 12. 2010

Obamova vláda udělala ze sebe idiota tím, že zakázala statisícům zaměstnancům americké federální státní správy, aby se podívali ze svých počítačů v zaměstnání - i doma! - na server WikiLeaks. Tvrdí, že prozrazený materiál je stále považován za utajovaný. Deník New York Times to označil za "klasický případ uzavírání dveří stáje poté, co kůň už utekl". List cituje Marka Rottenberga z organizace Electronic Privacy Information Center, který to označil za pokus chovat se jako orwellovská myšlenková policie v době internetu, v situaci, kdy "utajované" dokumenty jsou už na serverech po celém světě.

Zákaz potvrdila i knihovna amerického Kongresu, americké ministerstvo školství, americké ministerstvo obchodu a další vládní institce,

Toto rozhodnutí je naprosto absurdní, vzhledem k tomu, že tisíce prozrazených amerických diplomatických depeší jsou volně k dispozici na internetových stránkách deniků Guardian, New York Times a na stovkách dalších serverů, nemluvě o serveru WikiLeaks.

Američtí studenti byli varováni, že pokud v budoucnosti chtějí pracovat pro vládu, nesmějí si Wikileaks ani dotknout! ZDE

Rozhodnutí Obamovy vlády, že tyto dokumenty zůstávají "tajné", se stává terčem zostřující se kritiky od amerických organizací na obranu lidských práv, které poukazují, že se americká vláda chová jako totalitní režimy, například jako autoritářský režim v Čině.

Knihovna amerického Kongresu, jedna z největších knihoven na světě, vydala v pátek prohlášení, v němž se praví: "Naše knihovna se rozhodla blokovat WikiLeaks, protože platný zákon nutí federální instituce, aby ochraňovaly utajované informace. Zveřejnění utajovaných informací nemění jejich status, že jsou utajované, ani to automaticky neznamená, že utajované být přestanou."

Prohlášení se stalo terčem výsměchu liberálních blogů.

Americké ministerstvo obchodu poslalo v pondělí email svým zaměstnancům, že materiály, zveřejněné na WikiLeaks, jsou i nadále tajné, a "zaměstnanci NEMAJÍ povolení je stánout, číst, tisknout, kopírovat či předávat dál" na vládních počítačích.

Ministerstvo varovalo zaměstnance, že stažení materiálů z WikiLeaks povede k "očištění vašeho počítače, důsledkem čehož bude ztráta dat"-.

Ministerstvo školství konstatovalo, že pokud se někteří zaměstnanci podívali na server WikiLeaks, měli by okamžitě kontaktovat počítačové oddělení. Počítačoví experti "s nimi budou spolupracovat na očištění vašeho počítače".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.12. 2010