Britští aktivisté v sobotu demonstrovali proti firmám, které neplatí daně

4. 12. 2010

Demonstranti si v sobotu vynutili uzavření několika britských poboček obchodních řetězců Vodafone a Topshop, vlastněný koncernem Arcadia. Okupovali londýnskou pobočku Topshopu a protestovali před Topshopem v mnoha dalších britských městech.

Majitelé firem Topshop, Vodafone, Boots a banky Barclays se stávají v posledních týdnech v Británii terčem rostoucího hněvu veřejnosti. Aktivisté poukazují na to, že by nebylo zapotřebí žádných vládních škrtů, kdyby vláda omezila neplacení daní velkými korporacemi. Ty podle aktivistů dluží státu až 25 miliard liber ročně.

V Londýně demonstranti protestovali především proti miliardáři Philipu Greenovi, majiteli řetězce Topshop. Skandovali "Philipe Greene, plaťte daně!" Philip Green, poradce britského premiéra Camerona pro vládní škrty, se stal terčem útoků proto, že jeho manželka, přímý vlastník koncernu Arcadia, žije v daňovém ráji v Monaku.

Protesty proti velkým korporacím, které neplatí daně, se konaly také v Birminghamu, v Glasgow, v Yorku, v Bristolu, v Manchesteru a v Nottinghamu. Zorganizovalo je rychle rostoucí hnutí "UK Uncut" (Británie - žádné škrty), které se organizuje prostřednictvím sociálních sítí.

Jeden demonstrant, Ed Greens, 20, z Londýna, uvedl: "Víme, že Topshop dluží vládě daně ve výši 1,2 miliardy liber. Dohromady firmy jako Vodafone dluží vládě 126 miliard liber. Podnikáme přímé akce proti firmám, jako je Topshop, které se vyhýbají placení velkého množství daní."

Eileen Smith, 78, na demonstraci řekla: "Podporuju všechny lidi, kteří bojují proti těmto strašlivým vládním škrtům. Jak si může vláda vůbec dovolit tvrdit, že všichni jsme v těch škrtech na jedné lodi, když 24 ministrů jsou milionáři a lidi jako Philip Green a jeho kumpáni jsou bohatě hoštěni. To pokrytectví je k zblití."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.12. 2010