Jak asi píše čínský velvyslanec z Washingtonu do Pekingu?

2. 12. 2010

Jak by to asi vypadalo, kdyby nějaké čínské Wikileaks zveřejnily, co píše o Americe do Pekingu z Washingtonu tamější čínský velvyslanec? O tom spekuluje v deníku New York Times Thomas Friedman:

Američané jsou hluboce politicky rozhádaná země. To nám velmi pomůže k dosažení našeho cíle předstihnout USA jako nejmocnější světová ekonomika a stát. A jsme zvlášť optimističtí, protože Američané se hádají o podružnostech.

Ve vzduchu je v Americe zlovolná sebeničivost. Tady se vám hádají o věcech - opravdu si nevymýšlíme - jako kde a jak na ně smí bezpečnostní činitel na letišti sáhnout. Hádají se - máme radost - ohledně nejnovější dohody s Ruskem o snížení počtu jaderných zbraní. Republikánům natolik záleží na to, aby oslabili prezidenta Obamu, že zlikvidují smlouvu, která by podpořila těsnější americko-ruskou spolupráci na problémech, jako je Írán.

Američané tu zrovna nedávno měli něco, čemu říkají volby. Dá se to nejlíp charakterizovat tím, že se kongresmani navzájem snažili předhánět v tom, kdo získá nejvíce peněz (od podniků, které mají regulovat), aby mohl víc lhát v televizi o svém konkurentu. Máme klid. Znamená to, že Amerika nikdy neudělá nic vážného na nápravu svých strukturních problémů: rychle rostoucího deficitu, upadajícího vzdělávání, rozpadávající se infrastruktury a zpomalujícího se přistěhovalectví nových talentů.

Čínský velvyslanec nedávno jel tím, čemu Američané říkají rychlík - vlak Acela - z Washingtonu do New Yorku. Náš bullet train z Pekingu do Tianjinu by to ujel za devadesát minut. Tomu americkému vlaku to trvalo tři hodiny - a přijel podle jízdního řádu načas! Cestou náš velvyslanec potřeboval zatelefonovat mobilem na velvyslanectví a během jediné hodiny - a to nepřeháníme - mu dvanáctkrát vypadl signál. Ti z nás, kteří pracovali v Zambii, si často povšimli, že tamější mobilní síť je lepší než v Americe.

Ale Američané si tohohle vůbec nevšímají. Jezdí do zahraničí tak málo, že nevidí, jak rychle zaostávají. Proto se nám na velvyslanectví zdá velmi legrační, že se dnes Američané hádají ohledně toho, do jaké míry jsou prý výjimeční. Sarah Palin a Mike Huckabee kritizují Obamu, že popírá, že Amerika je "výjimečná". Američané už neusilují o to, aby byli výjimeční, jen pořád hovoří o tom, že jsou výjimeční. Nechápou, že člověk se sám nemůže prohlásit za výjimečného, to o vás musejí říkat jiní lidé.

V zahraniční politice si nemyslíme, že se Obamovi podaří stáhnout americké jednotky z Afghánistánu. Ví, že Republikáni mu budou nadávat do zbabělců, pokud by to udělal, a tak Amerika tam bude dál plýtvat 190 miliony dolarů denně. Proto nebude Amerika schopná být naším soupeřem nikde jinde, zejména nikoliv v Severní Koreji, kde naši šílení přátelé každého půlroku tahají za americký řetěz, takže Američané musejí za námi chodit a prosit nás, abychom je uklidnili. Než se Američané stáhnou z Afghánistánu, budou tam tak nepopulární, že čínské důlní společnosti, které tam už fungují, budou moci zkoupit celé afghánské nerostné bohatství.

Většina Republikánů, kteří byli právě zvoleni do Kongresu, nevěří tomu, co jim vědci říkají o globálním oteplování. Američtí politikové jsou většinou právníci - ne inženýři nebo vědci jako v Číně - takže prostě říkají veřejně šílenosti o vědě a nikdo to nezpochybňuje. Je to dobré. Znamená to, že Američané nepodpoří žádný zákon, který by podporoval ekologické energetické inovace, což je velmi důležité pro naši příští pětiletku. Znamená to, že pro naše úsilí ovládnout průmysl větrné, solární, jaderné energie a výrobu elektrických automobilů nebude Amerika konkurencí.

Rekordní počty Američanů nyní studují na středních školách čínštinu. To by nám mělo zajistit trvalou zásobu levných pracovních sil, které budou mluvit tady v Americe naším jazykem, až použijeme našich rezerv ve výši 2,3 bilionů dolarů na koupi amerických továren. Prostě, věci se v Americe pro Čínu vyvíjejí dobře.

Ještě že Američané nemohou číst naše diplomatické depeše.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 2.12. 2010