Nabídky spojenectví s WikiLeaks se množí...

5. 12. 2010

ŠOK│ Ekvádorská vláda v pondělí nabídla zakladateli WikiLeaks Julianu Assangemu pobyt v zemi "bez otázek" prostřednictvím pořadu "The Power of Word" rádia Ecuadorinmediato.

"Jsme připraveni umožnit mu pobyt v Ekvádoru, bez problémů a bez podmínek," řekl náměstek ministra zahraničí Kintto Lucas .

"Chceme ho pozvat, aby přišel do Ekvádoru, aby mohl svobodně prezentovat informace, které má, a všechny dokumenty - nejen přes internet, ale na různých veřejných fórech," řekl. Dodal, že vláda "věří, že tento typ lidí, kteří mají tento typ know-how, mohou pomoci Ekvádoru, mohou technicky vyškolit lidi, kteří by mohli pracovat v budoucnosti stejným způsobem. " Ekvádor má zájem zejména na informacích o americké špionáži, které mají co do činění s Ekvádorem a spřátelenými zeměmi Jižní a Latinské Ameriky.

Tajné dokumenty vydané Wikileaks ukazují, že americké ministerstvo zahraničí si vyžádalo informace od svého velvyslanectví v Buenos Aires o duševním zdraví prezidentky Argentiny Cristiny Fernandez, v některých z nich hovoří o "tlaku v Latinské Americe, aby se okolní země pokusily izolovat venezuelského Huga Cháveze.

podrobnosti ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.12. 2010