Moskva údajně usiluje o umlčení WikiLeaks

1. 12. 2010

Zatímco představitelé USA usilují o omezení škod způsobených zveřejněním diplomatické korespondence, ruská vláda se patrně brzy nespokojí s ničím menším než s umlčením nepohodlného serveru, informuje na webu Daily Beast Philip Shenon.

Americká National Security Agency už zaznamenala, že WikiLeaks je pod starostlivým dohledem ruské vnitřní zpravodajské služby FSB, a to kvůli obavě, že by mohla zveřejnit materiály osobně poškozující ruské představitele v souvislosti s korupcí na nejvyšších místech. Zatímco Američané nemají legální možnost WikiLeaks zastavit, Rusové hrají podle jiných pravidel, vysvětlil redakci DB nejmenovaný americký úředník. Pokud se WikiLeaks pokusí splnit své hrozby a zveřejnit vše, co ohlásila, Rusové prý budou nelítostní.

Nejmenovaný úředník Pentagonu dále sdělil, že WikiLeaks má podle dostupných informací přístup k materiálům, jež obsahují detailní a pro ruské představitele velmi škodlivá data; tyto zdroje by mohly zahrnovat bohaté ruské vystěhovalce disponující materiály nasbíranými během dlouho trvajícího soukromého vyšetřování, včetně údajů o vývozu aktiv ve vlastnictví věrchušky za ruské hranice.

Anatol Lieven, profesor na King's College v Londýně specializující se na Rusko a na vojenské záležitosti, je přesvědčen, že Rusové jsou připraveni zahájit agresívní kybernetický boj s cílem umlčet WikiLeaks, ale také použít násilí a další hrozby proti Rusům, o nichž se má za to, že informace poskytli. (Podle amerických informací neexistují důkazy o tom, že za dosavadními kybernetickými útoky na WikiLeaks, k nimž dochází již od neděle, stojí Rusko.)

Podle Lievena dosud zveřejněné materiály pocházející z amerického ministerstva zahraničí Moskvu zatím neznepokojují; to by se ale mohlo změnit s tím, co WikiLeaks právě připravuje, zejména pokud by šlo o bankovní výpisy nebo jiné detailní důkazy o korupci mezi ruskými představiteli. Ruská vláda dosud WikiLeaks spíše znevažovala, nicméně již v říjnu ruská zpravodajská agentura Life News citovala zaměstnance Centra informační bezpečnosti zpravodajské služby FSB, který měl prohlásit, že vláda bude schopna WikiLeaks "umlčet jednou provždy".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 1.12. 2010