Bolivijský Kongres schválil zákon o nových volbách bez Moralese

25. 11. 2019

čas čtení 1 minuta
Bolivijský Kongres v sobotu schválil zákon, který otvírá dveře k novým volbám bez exprezidenta Eva Moralese.


Nejméně 32 lidí bylo zabito při nepokojích, které vypukly po sporných volbách 20. října. Protestující blokádami způsobili vážné nedostatky paliva a potravin v hlavním městě La Paz a v dalších městech.

Obě parlamentní komory hlasovaly pro předložený návrh. Ten nyní obdržela úřadující prezidentka Jeanine Anezová, která již předem prohlásila, že zákon podepíše.

Kromě jiných věcí zákon anuluje výsledky voleb z 20. října a umožňuje nové volby.

Klíčové je, že zakazuje účast kandidátům, kteří působili v obou předchozích funkčních obdobích. To zabrání Moralesovi ucházet se znova o funkci prezidenta.

Kongres také musí odsouhlasit nový sedmičlenný volební soud, poté co předchozí členové byli odvoláni za údajnou manipulaci volebních výsledků.

Moralesovo Hnutí za socialismus (MAS) má většinu v obou komorách, ale je rozděleno v otázce levicového lídra a jeho politické budoucnosti.

Zatímco někteří příznivci zůstanou k Moralesovi loajální, jiní "se pokusí zachránit MAS bez Eva Moralese, aby představovala variantu v dalších volbách," říká politický analytik Carlos Toranzo.

Morales, který usiloval o čtvrté prezidentské období, tvrdí, že vyhrál říjnové volby, ale opozice je označila za zfalšované.

Audit Organizace amerických států se sídlem ve Washingtonu zjistil ve výsledcích nesrovnalosti.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5630

Diskuse

Obsah vydání | 27. 11. 2019