Hned po útoku od ruského ministerstva zahraničí byl zavražděn britský zakladatel charitativních Bílých přileb

11. 11. 2019

čas čtení 2 minuty
Foto: James Le Mesurier

James Le Mesurier, zakladatel humanitární organizace Bílé helmy, v níž řadoví Syřané zachraňují civilisty zraněné po ruském bombardování, byl zavražděn v Istanbulu.


Le Mesurier byl nalezen mrtvý nedaleko svého bytu v istanbulské čtvrti Beyoğlu v pondělí v půl páté ráno. Turecká média informují, že měl rozbitou hlavu a nohy a zřejmě ho někdo shodil z balkonu.

Le Mesurierovi přátelé konstatovali, že Le Mesurier pracoval po mnoho let pod silným tlakem záměrně organizovaných útoků proti jeho osobě a pověsti.



Tento bývalý britský armádní důstojník založil nevýdělečnou organizaci Mayday Rescue, která zorganizovala a vycvičila Bílé helmy, oficiálně zvané Syrská civilní obrana.

Tuto organizaci tvoří asi 3000 dobrovolníků. Funguje v opozičních oblastech v Sýrii a zachránila tisíce životů lidí zraněných ruským a syrským leteckým bombardováním a ostřelováním.

Pracovníci Bílých helem zachraňují po bombardování raněné osoby z trosek domů. Pomohli také zdokumentovat válečné zločiny, včetně užívání chemických zbraní.

Organizace je už dlouho terčem dezinformační kampaně, organizované za pomoci ruské vlády, která lživě tvrdí, že syrské Bílé helmy mají vazbu na al Kajdu.

Sám Le Mesurier byl opakovaně terčem této kampaně a ruské ministerstvo zahraničí na něho osobně útočilo na Twitteru minulý týden:


Bílé helmy financují britská a německá vláda. Trump r. 2018 dočasně zastavil americké financování, ale obnovil ho po kritice jeho rozhodnutí stáhnout ze Sýrie americké jednotky.

Le Mesurier obdržel r. 2016 Řád britského impéria za své služby syrským civilistům. Asi 100 příslušníků Bílých helm dostalo azyl v Británii poté, co byli ze Sýrie evakuováni v důsledku ofenzívy Asadova režimu.

Podrobnosti v angličtině ZDE




0
Vytisknout
9061

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2019