Jak londýnská média oblbují anglickou veřejnost ohledně brexitu

3. 3. 2019

čas čtení 3 minuty
Aktualizace: Britský generální prokurátor se vzdal snah odstranit z dohody Mayové o brexitu irskou podmínku, anebo ji časově omezit, protože mu - nepřekvapivě - EU sdělila, že to není možné, píše v neděli večer konzervativní deník Daily Telegraph. Snad se tamější brexitoví fundamentalisté konečně probudili. Jinými slovy, pravdu měla irská verze Sunday Times, nikoliv zcenzurovaná londýnská (JČ)

Britští versus irští editoři Sunday Times. Stejná jména autorů článku, stejný článek o brexitu, divoce odlišný spin. (Viz zejména, že první řádek irské verze článku zdůrazňuje, že požadavky ERG evropští vyjednavači nikdy nepřijmou. V londýnské verzi článku to chybí.)





Dnešní nedělník Sunday Times otiskl na titulní stránce článek o nových požadavcích fundamentalistických brexitérů přednesených premiérce Therese Mayové.

Formulace v irské verzi listu, zdůrazňující, že tyto požadavky jsou pro EU naprosto nepřijatelné, byly v londýnské mutaci listu zcenzurovány:

 

Čtenáři poukazují na to, že totéž dělá BBC: ve svém zahraničním vysílání informuje o brexitu relativně objektivně, v domácím vysílání prezentuje brexit jako "rozumnou alternativu".

Dublinská verze článku:


[Severoirská fundamentalistická strana] DUP a toryovští brexitéři o tomto víkendu předložili nové požadavky premiérce Therese Mayové. Žádají právní záruky ohledně irské podmínky, které zacházejí daleko za to, co vyjednavač EU Michel Barnier a irská vláda jsou ochotni poskytnout.

Fundamentalistická European Research Group (ERG) v Konzervativní straně, kterou vede Jacob Rees-Mogg, požaduje "jasně zformulovanou, právně závaznou klauzuli na úrovni smlouvy, která jednoznačně ruší" text dohody o odchodu Británie z EU.

Barnier irský premiér Leo Varadakar a irský ministr zahraničí Simon Coveney opakovaně vyloučili jakoukoliv změnu i jakékoliv oslabení dohody o odchodu Británie z EU, ale, jak jsme informovali v Sunday Times minulý týden, irská vláda naznačila ochotu poskytnout nové zároky ohledně toho, že irská podmínka je dočasná. Snad by to mohla být právní doložka mimo samotnou dohodu.

Avšak požadavky ERG, zformulované ve spolupráci s Nigelem Doddsem, šéfem DUP ve Westminsteru, jsou, že záruka "musí zajít za pouhé znovuzdůraznění/reinterpretaci dočasného charakteru irské podmínky".  

Londýnská verze:

Konzervativní brexitéři předložili Therese Mayové mírové podmínky. Zformulovali cenu, kterou Mayová musí zaplatit, má-li si v nadcházejícím rozhodujícím hlasování v Dolní sněmovně zajistit jejich podporu.

European Research Group, skládající se z fundamentalistů, vedených Jacobem Reesem-Moggem, vypracovala "tři zkoušky", které vláda musí podstoupit, pokud má premiérka Mayová získat příští týden pro svou dohodu jejich podporu.

V podstatné intervenci vypracovalo osm právníků ERG za předsednictví euroskeptika Sira Billa Cashe dokument, v němž formulují své požadavky. Je to dosud nejjasnější signál, že jsou připraveni se podrobit.

Geoffrey Cox, britský generální prokurátor, usiluje o novou dohodu, která by ujasnila, že severoirská podmínka, v jejímž důsledku zůstává Británie uzavřena v celní unii EU, je jen dočasná. Při soukromých rozhovorech s Coxem požadovali brexitéři právně závazný "mechanismus", aby Británie mohla uniknout irské podmínce, jasnou "odchozí cestu" a jasné přepsání "jazyka" právních formulací vlády.

0
Vytisknout
8413

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2019