Trumpův tým si najal izraelskou špionážní firmu, aby hledala špínu na Obamovy diplomaty, kteří vyjednali dohodu s Íránem

5. 5. 2018

čas čtení 1 minuta


Poradci Donalda Trumpa si najali soukromou izraelskou špionážní firmu a požádali ji, aby zorganizovala diskreditační kampaň, která měla pomluvit kličové činitele Obamovy vlády, kteří vyjednali jadernou dohodu s Íránem. 

Izraelská firma měla najít "špínu" na Bena Rhodese, jednoho z čelných bezpečnostních poradců Baracka Obamy, a Colina Kahla, Obamova asistenta. Cílem mělo být zdiskreditovat americkou dohodu o zákazu íránských jaderných zbraní.



Bývalý britský ministr zahraničí Jack Straw konstatoval: "Toto jsou neuvěřitelná obvinění, která dokazují vysokou míru zoufalství Trumpa a Netanyahua, kteří se snaží nikoliv zdiskreditovat jadernou dohodu s Íránem, ale lidi, kteří se na jejím vyjednání účastnili."

Izraelská výzvědná firma měla zkoumat osobní život Obamových činitelů, jejich případné vazby na proíránské lobbisty a zjistit, zda případně měli z uzavření dohody s Íránem osobní či politický prospěch.

Obdobným způsobem se Trump snažil získat osobní diskreditační informace na Hillary Clintonovou během předvolební prezidentské kampaně v roce 2016. Vyšetřuje to Robert Mueller.

Tento týden v pondělí obvinil izraelský premiér Netanyahu Írán, že prý skrývá a dál rozšiřuje svůj jaderný arzenál. Avšak evropské mocnosti včetně Británie reagovaly poukazem na to, že Netanyahuova tvrzení potvrzují nutnost udržet íránskou dohodu v platnosti. 


Podrobnosti v angličtině ZDE



0
Vytisknout
6803

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2018