Prohra SPD ve Šlesvicku-Holštýnsku: Problém pro kancléřské ambice jejího předsedy

9. 5. 2017

čas čtení 1 minuta
V únoru se sociálně demokratický kandidát na kancléře Martin Schulz vezl na vlně popularity. Nyní jeho strna prohrála dvoje zemské volby po sobě a další proběhnou v neděli. Může svou kampaň znovu postavit na nohy?


Když jdou věci špatně, i nejmenší věc se pokazí. Jako když číšník v sídle SPD upustil tác plná sklenic a lahví. Nedělní noc měla pro sociální demokraty a jejich kancléřského kandidáta Martina Schulze mimořádně hořkou příchuť. "Jsem neuvěřitelně frustrován," přiznal Schulz na pódiu v Berlíně.

Frustrace pochází z výsledků zemských voleb ve Šlesvicku-Holštýnsku, v nichž SPD získala 27,2 % hlasů a zůstala velmi pozadu za 32 % pro CDU. SPD doufala, že nedělní volby pomůžou Schulzovi v kampani před spolkovými volbami 24. září. Místo toho si musí strana položit otázku, zda pod Schulzovým vedením může opravdu vyhrát volby. Nebo zda výrazný vzestup preferencí po oznámení Schulzovy kandidatury byl něčím víc než chimérou.

V neděli večer se stranické špičky shromáždily v Berlíně a zdálo se, že chtějí připsat vinu za porážku ve Šlesvicku-Holštýnsku odcházejícímu guvernérovi Torstenu Albigovi, aby tak Schulze chránily.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6879

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2017