Rusové plánující zavraždění černohorského premiéra cvičili v roce 2014 podvratnou skupinu v Moldavsku

1. 3. 2017

čas čtení 3 minuty


Rusové kteří na podzim 2016 v Černé Hoře připravovali svržení vlády a zavraždění premiér Mila Djukanoviće v roce 2014 připravovali diverzní akce také v Moldavsku, napsal Vadim Vasiliu.


Rusové kteří na podzim 2016 v Černé Hoře připravovali svržení vlády a zavraždění premiér Mila Djukanoviće v roce 2014 připravovali diverzní akce také v Moldavsku, napsal Vadim Vasiliu. Ti kdo připravovali destabilizaci v Černé Hoře postupovali stejně jako při podvratných aktivitách v Moldavsku 27. června 2014, když země podepsala přístupovou smlouvu s EU.

Mezi nimi jsou ruští občané Eduard Širokov a Vladimir Popov, po nichž vloni Černá Hora vyhlásila mezinárodní pátrání. Podle černohorských úřadů byli oba součástí buňky GRU (ruské vojenské rozvědky) v Bělehradě, která připravila spiknutí, do nějž zapojila extrémistickou skupinu "Srbští vlci" vedenou nacionalistou Aleksandarem Sindjelićem. Vyšetřovatelé v Černé Hoře prokázali, že Sindjelić se zná s ruskými důstojníky na východě Ukrajiny, kde bojoval za proruské separatisty.

Cílem GRU a Srbských vlků bylo nepřipustit po volbách v říjnu 2016 instalaci prozápadní vlády v Černé Hoře, která dává přednost vstupu do NATO. To by podle Kremlu oslabilo ruskou ofenzívu na Balkáně.

V Moldavsku byl zkoušen podobný plán. V roce 2014 s cílem zkompromitovat podpis přístupové dohody s EU Moskva připravila různé scénáře. Ty zahrnovaly možnosti od určitých akcí občanské neposlušnosti v Gagauzsku až po zkorumpování poslanců, kteří měli dohodu schvalovat.

V té době do Moldavska přijel Vladimir Popov známý z černohorské kauzy, a to po trase Kišiněv-Tiraspol-Comrat. Vstoupil do Moldavska 30. května v 12:53 a opustil Kišiněv 5. června ve 12:08 letecky.

5. června ve městě Balti proběhla tajná schůzka několika veřejně známých osob odporujících podpisu asociační dohody s EU. Zúčastnili se jí Mihail Garbuz, lídr strany Moldavští vlastenci, místní biskup Mihail Formuzal Veaceslav Perju, předseda několika moldovenistických organizací. Skupina vypracovala detailní plán destabilizace, který měl být uskutečněn ozbrojeným povstáním a vyvrcholit vyhlášením moldavské federace tvořené čtyřmi odtrženými oblastmi.

Počátkem června 2014 však byla aktivní opatření GRU v Moldavsku odvrácena. Agenti GRU spolu s Mihailem Formuzalem a gagauzským ministrem mládeže a sportu Anatolijem Carou usilovali o vytvoření polovojenských jednotek na jihu země a spuštění "operací" podobných těm na východě Ukrajiny.

V tom okamžiku byli zatčeni nebo bylo vyhlášeno pátrání po lidech, kteří prošli výcvikem na území vojenské základny nedaleko Aksaje u Rostova na Donu. Kursy byly podporovány dobře vycvičenými instruktory a zahrnovaly vojenskou medicínu, fyzický výcvik, přípravu a vedení diverzních operací, útok na chráněné budovy, boj ve městě a volném terénu, atd. Lidé byli však také cvičeni, jak stavět barikády proti policii, ve střelbě z pistole a útočné pušky, vrhu granátem a "Molotovovým koktejlem".

V období mezi květnem a červnem 2014 se Vladimir Popov hledaný dnes kvůli přípravě černohorského puče nacházel ilegálně na území Moldavska, kde byl viděn v Tiraspolu a Comratu. Jeho cílem bylo prozkoumat a vyhodnotit situaci za účelem přípravy speciálních opatření k zablokování podpisu přístupové dohody s EU. V kontextu událostí na Ukrajině a opatření provedených moldavskými úřady byl ovšem připravený plán opuštěn.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5677

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2017