Statistické důkazy naznačují, že se ruská vládní strana prošvindlovala k ústavní většině

21. 9. 2016

čas čtení 1 minuta


Statistická analýza nedělních parlamentních voleb v Rusku ukazuje některé nepravidelnosti, které se již objevily ve volbách do Státní dumy v roce 2011, informoval web Slon. Šéfredaktor Michail Zelenskij tvrdí, že podle analýz až polovina hlasů pro vládní stranu Jednotné Rusko mohla být zfalšována.


Podle výsledků zveřejněných ústřední volební komisí Jednotné Rusko získalo historických 343 křesel, což mu dává 76 % mandátů a schopnost prosadit ústavní změny bez podpory kterékoliv jiné strany.

Zelenskij upozorňuje, že výsledky Jednotného Ruska jsou v rozporu s některými statistickými pravidly, která politologové považují za platná pro svobodné a spravedlivé volby. Výsledky v oblasti volební účasti, rozložení hlasů, ale i absolutního počtu hlasů, by měly podléhat zvonovité křivce - takzvanému Gaussovu rozložení. Jenže podle oficiálních výsledků Jednotné Rusko tato očekávání nesplnilo.

Tři další hlavní politické strany, Spravedlivé Rusko, Liberálně demokratická strana Ruska a Komunistická strana Ruské federace) získaly většinu hlasů v okrscích, kde obdržely zhruba 10 - 20 % podíl. Jinak řečeno, zřídka dostaly více než 40 % hlasů v kterémkoliv jednotlivém obvodě.

Naproti tomu vládní strana získala miliony hlasů v okrscích, kde dostala i přes 70 %.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6001

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2016