KULTURNÍ DIPLOMACIE ČESKÉ REPUBLIKY:

Deník Guardian kontrastuje vstřícný postoj papeže Františka vůči uprchlíkům s xenofobními nesmysly Miloše Zemana

19. 1. 2016

čas čtení 1 minuta


V neděli přivítal papež František 5000 migrantských věřících na mimořádné mši v bazilice Sv. Petra ve Vatikánu. Oslavil tím světový den migrantů a uprchlíků. V kázání papež naléhal, aby si uprchlíci cenili své kultury a svých hodnot, zatímco začínají nový život, píše list Guardian.

"Milí migranti a uprchlíci, každý z vás v sobě nese příběh, kulturu a cenné hodnoty - ale také, bohužel, často zážitky zoufalství, útlaku a strachu," řekl papež František.

Papež František také v pondělí pronesl projev k vatikánským velvyslancům evropských zemí, v němž naléhal, aby evropské vlády dál přijímaly imigranty, i když přiznal, že je nutno vyřešit bezpečnostní otázky spojené s příchodem vlny lidí z Blízkého východu, Jižní Asie a Afriky.

List Guardian dává tyto informace do kontrastu se známými nedávnými výroky českého prezidenta Miloše Zemana o tom, že "integrace muslimů do Evropy je nemožná", že "příchod imigrantů je invaze, kterou někdo řídí", že "invazi imigrantů řídí Muslimské bratrstvo" a že "mladí zdraví muži z Iráku a ze Sýrie by měli bojovat se zbraní v ruce proti Islámskému státu a neutíkat před ním". Článek sdílelo na Facebooku během pondělka 7000 lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5757

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2016