"Konec" schengenského systému?

19. 11. 2015

čas čtení 2 minuty


Řecko , Španělsko, Itálie, Polsko, Slovensko a Maďarsko mají být podle jedné varianty v pátek vyloučeny ze schengenského systému volného pohybu osob, tvrdí britský tabloid Daily Mail. Plánovaný vstup Chorvatska, Rumunska, Bulharska a Kypru by byl zrušen. Upozorňujeme ale, že informace, které tiskne Daily Mail, nebývají vždycky pravdivé.


Belgie, Francie, Německo, Lucembursko a Nizozemsko by měly překreslit hranice schengenského prostoru. Řecko, Španělsko a Itálie by spolu s východoevropskými státy měly být vyloučeny ze zóny volného pohybu osob, tvrdí britský list. Výsledkem by měl být "mini Schengen".

Zavedeny by měly být přísné kontroly a pasové kontroly. Jména příchozích by měla být soustavně porovnávána s protiteroristickými databázemi, což může vést ke vzniku dlouhých front.

Současný schengenský prostor pokrývá území všech členských států s výjimkou Británie, Irska, Kypru, Bulharska, Rumunska a Chorvatska. Za hranicemi EU, ale nikoliv Schengenu, zůstávají z evropských států Island, Norsko, Švýcarsko a Lichtenštejnsko.

Schengenský systém byl v souvislosti s migrační krizí obviňován z toho, že umožňuje davům žadatelů o azyl nekontrolovaný pohyb po kontinentě.

Země zaváděly dočasná kontrolní stanoviště a snažily se získat kontrolu nad tím, kdo překračuje hranice. Jeden z pařížských atentátníků patrně přicestoval do Evropy v přestrojení za uprchlíka.

Mimořádné jednání ministrů spravedlnosti a vnitra v Bruselu má v pátek diskutovat o překreslení hranic schengenského prostoru. Nové hranice by měly být výrazně užší. V novém systému by měly zůstat Německo, Francie, Benelux, Švýcarsko, Rakousko, Slovinsko, Česká republika, Pobaltí, skandinávské státy a Portugalsko.

Před schůzkou probíhala jednání za zavřenými dveřmi o tom, jak by mělo fungování zmenšené schengenské zóny vypadat. Země, které v systému zůstanou, budou přísněji kontrolovat vnější hranice a provádět kontroly přijíždějících žadatelů o azyl.

Vzniknou uprchlické tábory, které mají na nové hranici zvládat příliv nově příchozích.

Není dosud definitivně rozhodnuto, která varianta bude uplatněna.

Avšak evropský komisař pro migraci Dimitris Avramopoulos trvá na tom, že není třeba diskutovat o možnosti zúžení Schengenu. Pochybnosti o budoucnosti systému vyjádřil i předseda Evropské rady Donald Tusk. Existuje shoda na tom, že je třeba lépe chránit vnější hranice.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8719

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2015