Skupina ultranacionalistických Finů házela kamením na autobus s uprchlíky

25. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Finská vláda kritizovala skupinu asi 30-40 demonstrantů, jednoho z nich oblečeného v kostýmu Ku Klux Klanu, kteří házeli kamením na autobus s uprchlíky z Iráku, kteří přijíždějí do přijímacího střediska v městě Lahti a odpalovali rachejtle. Demonstranti také hodili Molotovův koktej do přijímacího střediska pro uprchlíky v městě Kouvola v jižním Finsku, uvedla finská televize.

"Finská vláda ostře odsuzuje včerejší rasistické protesty proti žadatelům o asyl. Násilí či hrozba násilím bude vždy odsouzena," konstatovala vláda v oficiálním prohlášení.

Finský premiér Juha Sipila tento měsíc nabídl ubytovat uprchlíky ve své rezidenci.

Do Finska letos přišlo 13 000 žadatelů o azyl, většinou z Iráku. Finsko zavedlo náhodné kontroly na hranicích.

Finsko bylo jedinou zemí EU, která se zdržela úterního hlasování při rozhodování o přijetí uprchlických kvót, ale přijala svá 2 procenta z 120 000 uprchlíků, kteří mají být rozmístění po Evropské unii.

Na hranici mezi Chorvatskem a Srbskem mezitím trvá napětí. Přijel to tam řešit komisař EU Johannes Hahn se srbským premiérem Alexandarem Vučíćem. Chorvatsko proud uprchlíků nezvládá a obviňuje Srbsko, že je směřuje na chorvatskou hranici. Vedlo to k vzájemnému obviňování a vzájemným blokádám pohraničních přechodů. Maďarský premiér Viktor Orbán jedná v pátek o uprchlické krizi s rakouským kancléřem Wernerem Faymannem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5790

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2015