Putin má problém: Rusové nepřijmou umírání svých vojáků na Ukrajině

5. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Z veřejného mínění vyplývá, že Rusové nechtějí bojovat. Podpora ruského obyvatelstva pro otevřenou válku na Ukrajině klesá. V březnu válku podporovalo 36 procent Rusů. Dnes ji podporuje 13 procent Rusů.

Nenávist se nedá jen tak zkrotit, píše v deníku Guardian Natalia Antonovová. Drastická porážka ukrajinské armády na celé čáře v posledních dnech není tak ohromující, když si uvědomíme, že ruská státní televize šíří dlouhé měsíce s pěnou u huby hysterickou propagandu proti ukrajinské vládě.

Když neustále označujete vládu sousední země za nacisty, kteří vraždí malé děti, je logické, že proti takové vládě musíte začít vést válku. Anebo aspoň poskytnout veškerou výzbroj a podporu ldiem, kteří proti takové nacistické vládě bojují. Jinak totiž budete vypadat jako slaboch - a vypadat jako slaboch, to je pro ruského politika to nejhorší.

Důkazy, že ruští vojáci umírají na Ukrajině, rostou. To, že někdo ostudně odstraní jméno z vojákova hrobu neznamená, že je ten voják méně mrtvý. Před pátečním vyhlášením příměří byla v pátek ruská televize nucena kolektivně mrknout a oznámit, že "všichni ruští vojáci, kteří zemřeli na Ukrajině, tam byli na dobrovolnické bázi". Aha.

Je těžko říct, jestli Rusko skutečně plánovalu tuto vážnou vojenskou konfrontaci na východní Ukrajině. Někteří pozorovatelé sice tvrdí, že tohle Putin chtěl po celou dobu - krvavý a chaotický konflikt, v němž nebude Kyjevu dovoleno, aby zvítězil. Aby viděl, že do NATO Ukrajina nesmí.

Jenže v těchto posledních, děsivých dnech začínám také uvažovat, jestli se Kreml nedostal do slepé uličky. V ruské vládě se začíná projevovat zmatek, jak se postavit k záhadným mrtvým ruským vojákům. Zcela zjevně to ukazuje na značnou míru vnitřních rozporů.

Z veřejného mínění vyplývá, že Rusové nechtějí bojovat. Podpora ruského obyvatelstva pro otevřenou válku na Ukrajině klesá. V březnu válku podporovalo 36 procent Rusů. Dnes ji podporuje 13 procent Rusů.

Na osobní úrovni je mnoho Moskvanů, s nimiž jsem hovořila rozhněváno nad černobílým líčením tohoto konfliktu. Argumentují, že Západ nevěnuje dostatek pozornosti pravicovým ukrajinským praporům a civilnímu utrpení na východní Ukrajině. Mnoho lidí však přiznává, že ruská televize je jednostranná, ovšem argumentují, že ukrajinská televize není o nic lepší. Málo z nich chce ale Porošenkovu kapitulaci, kterého - bizarně - považují zároveň za zlovolného génia a neobratného pitomce.

Z hlediska ruského veřejného mínění má tedy Putin problém. Novorusko musí žít - ale ruští vojáci za ně nesmějí umírat. Takže alternativou je asi zmrazený konflikt.

To ovšem není dobrá zpráva pro zterorizovanou, do kouta zahnanou Ukrajinu. Ambivalentní, postmoderní konflikt bude zřejmě pokračovat. Avšak pokud je druhou alternativou barbarské divadlo Rusů zabíjejících Ukrajince - je to vůbec volba?

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9417

Diskuse

Obsah vydání | 8. 9. 2014