Stanici RT hrozí v Británii vyšetřování kvůli porušení nestrannosti zpravodajství

23. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Několik diváků si v Británii stěžovalo úřadu Ofcom na televizní stanici RT, která podle nich porušuje přísné britské předpisy ohledně nestrannosti zpravodajství.

RT zřizovaná Kremlem kritizuje "nestrannost a faktičnost mainstreamových médií", poté co zjistila, že může být sama vyšetřována kvůli porušení předpisů o přesnosti a nestrannosti vysílání během zpravodajského krytí katastrofy letu MH17.

Regulační úřad Ofcom zajišťuje, aby televize s britskou vysílací licencí poskytovaly široce nestranné zpravodajské pokrytí, a nyní informoval, že zvažuje vyšetřování RT kvůli stížnostem diváků na tón zpravodajství o katastrofě malajsijského letadla.

Minulý týden rezignovala hlasatelka Sara Firth, která televizi obvinila, že zpravodajské krytí se vyznačuje "naprostou neúctou k faktům".

Podle RT stanice naopak odmítá držet bez důkazů "stranickou linii" ohledně toho, co se na východní Ukrajině skutečně stalo. Detaily komunikace s Ofcomem však zveřejnit nesmí.

Již dříve bylo vyšetřováním Ofcomu zjištěno, že RT mnohokrát porušila kodex, včetně bodu 5.1, který požaduje: "zprávy, v jakékoliv formě, musejí být přinášeny s příslušnou přesností a prezentovány s patřičnou nestranností".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7055

Diskuse

Obsah vydání | 25. 7. 2014