Ukrajina: Hrozba občanské války roste, do konfliktu zasahují prokyjevští "vlastenci"

15. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Na jihovýchodě Ukrajiny začínají zasahovat nepravidelné jednotky prokyjevských "vlastenců". Jsou to dobrovolníci, kteří se vyzbrojili samostatně, případně dostali peníze od "vlasteneckých Ukrajinců". Jejich cílem je potlačit protikyjevské vzbouřence v této části Ukrajiny.

"Náš stát potřebuje obranu a my jsme se rozhodli, že když toho ukrajinská armáda není schopná, uděláme to sami," řekl u Mariupolu deníku Guardian čtyřicetiletý filmař Semjon Semenčenko z Donbasu. Jeho jednotka nabízí pomoc pravidelné ukrajinské armádě.

Obdobné nepravidelné jednotky vznikají po celé jihovýchodní Ukrajině, zatímco se Kyjev zoufale snaží znovu ovládnout doněcký a luhanský region. Dostávají určitou míru legitimity od kyjevské vlády, která je vděčná za jakoukoliv podporu.

Dobrovolníci se rekrutují ze západu Ukrajiny, ale tiše také ze samotného východu. Neformální doněcké noviny zveřejňují telefonní číslo, kam se "ukrajinští vlastenci" mohou hlásit, aby se staly členy dobrovolnických jednotek. Editor novin se skrývá, aby ho neunesli protikyjevští vzbouřenci. Dobrovolníci podstupují výcvik v sousedním dněpropetrovském regionu, avšak tento výcvik trvá často jen 50 hodin, než se dobrovolníci octnou v bojových situacích.

Vyzbrojovat muže v podstatě bez výcviku a posílat je do nesmírně citlivých situací, kde mohou být zastřeleni zbraněmi lidí v davech, které se většinou skládají z rozčílených, ale drtivou většinou neozbrojených civilistů, je zjevně receptem na katastrofu, varuje deník Guardian.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8984

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2014