Ukrajinská opozice odmítla nabídku vysokých vládních funkcí

25. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč nabídl v sobotu večer demonstrantům široký a překvapivý kompromis: nabídl učinit předáka opozice premiérem, dát amnestii aktivistům, kteří bojují s policií a zavést zásadní ústavní reformy. Tři vedoucí opoziční politikové nabídku odmítli, ale uvedli, že jsou ochotni vyjednávat.

Bývalému ministru hospodářství Arseniji Jaceňukovi ze strany Otčina vězněné bývalé premiérky julie Tymošenkové byl nabídnut úřad ministerského předsedy a boxeru Vitaliji Kličkovi funkce náměstka premiéra odpovědného za humanitární otázky.

Kličko však zdůraznil, že demonstranti neopustí náměstí Nezávislosti a okolní barikády. Jaceňuk napsal na Twitteru: "Nepřijímáme, Janukovyči, dokončíme, co jsme začali. Lid rozhodne, kdo bude našimi vůdci, nikoliv vy."

Když ale Jaceňuk promluvil k davům na náměstí Nezávislosti, nevyloučil, že funkci přijme a řekl, že klíčem může být mimořádné parlamentní zasedání, které se bude konat v úterý. Kličko řekl, že on bude souhlasit s dohodou pouze v tom případě, pokud Janukovyč vyhlásí prezidentské volby.

Vyjednávání bylo vyvrcholením týdne, kdy se všechno v Kyjevě změnilo. Dosavadní pokojní demonstranti se začali chovat násilně. Po dvou měsících víceméně pokojného vyjednávání byly usmrceny nejméně tři osoby a stovky jich bylo zraněno. Velké rozhořčení vyvolaly četné videozáznamy, svědčící o brutálním chování policie vůči demonstrantům, některé z nichž policie unášela.

Kyjevská policie zuří a dožaduje se odvety za to, že musela stát řadu dní v mrazu, chránit se před útoky a sledovat kolegy, zraňované Molotovými koktejly. Příměří, vyhlášené na čtvrtek, nebylo dodrženo a aktivisté dál pálili pneumatiky a házeli zápalné bomby na policii. Okupovali také na západě Ukrajiny množství administrativních budov nejméně v deseti městech.

Opoziční politikové konstatovali, že v sobotu se Janukovyčovo chování "naprosto změnilo". O půlnoci okupovali demonstranti budovu vojsk ministerstva vnitra a po čtyřhodinovém napětí vojska donutili, aby budovu opustila. Odchod vojsk vyjednal Kličko.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8418

Diskuse

Obsah vydání | 27. 1. 2014