Britský konzervativní výzkumný tým varuje Davida Camerona před šířením xenofobní hysterie

28. 12. 2013

čas čtení 3 minuty

Britský konzervativní premiér David Cameron "ustupuje předsudkům, nejistotě a hněvu" tím, že tak reaguje na volební hrozbu, kterou pro britské konzervativce zosobňuje extremistická ultrapravicová a xenofobní strana UKIP. Ze strachu před UKIP šíří Cameron "negativní a neinspirující" formu politiky. Konstatoval to Ryan Shorthouse, šéf čelného výzkumného týmu Konzervativní strany Bright Blue Thinktank. Shorthouse varoval vedení britských konzervativců, že nad UKIPem nemohou zvítězit přebíráním jeho politiky.

Shorthouseovo varování odráží hluboké znepokojení, které pociťuje část britské Konzervativní strany nad nynější hystericky xenofobní politikou veedení strany, zaměřenou proti přistěhovalcům. Mnozí konzervativci jsou zklamáni, že David Cameron opustil někdejší modernizující a optimistický přístup, kvůli němuž byl r. 2005 zvolen do čela strany. Obávají se, že jeho nynější postoje Konzervativní stranu poškozují.

Shorthouse konstatoval: "V současnosti šíříme do společnosti velmi negativní a neinspirující myšlenky - a tím voliče na svou stranu nezískáme. Musíme mít pozitivní vizi, nemůžeme jen ustupovat předsudkům, nejistotě a hněvu."

"UKIP získává v zemi podporu, ale my nad UKIPem nemůžeme takto vyhrát. Často si uvědomuju, že když konzervativci neustále hovoří o nebezpečí od přistěhovalců a od jejich zneužívání sociálních dávek, voliči usoudí, že je to opravdu vážný problém a prospěch z toho bude mít právě UKIP."

Camerona kritizoval také Lord Howe, bývalý ministr zahraničí a financí ve vládě Margaret Thatcherové. Varoval, že Cameron příliš ustupuje euroskeptikům. "Čím více lidé pochopí a zažijí na vlastní kůži realitu Británie v dnešním provázaném světě, tím méně budou chtít, aby Británie opustila Evropskou unii," řekl Howe.

Shorthouse kritizoval změny, jimiž Konzervativní strana prošla od roku 2005: "Existuje generaci lidí, kterým je kolem dvaceti a třiceti, kteří začali pro Konzervativní stranu pracovat za Camerona právě kvůli jeho liberálnějšímu konzervatismu. Bylo to nové a inspirující a bylo na tom něco magnetického, co opravdu přitahovalo mladé lidi."

Podle Shorthouse byla modernizace Konzervativní strany založena na třech základních principech: Podpora pro chudé lidi, avšak nikoliv pouze finančními dávkami; vytvoření konzervatismu, který byl lidštější a "nebyl jen o automobilech typu Jaguár a o účetnictví"; třetím principem bylo opuštění dogmatické ideologie a otevřenost novým myšlenkám. "Konzervativci by měli být hrdi na to, že začali realizovat ekologickou politiku a podporovali obnovitelné zdroje," řekl Shorthouse.

Skupina Bright Blue zveřejní v dubnu nový "liberálně-konzervativní manifest". Jeho cílem má být, aby konzervativci začali šířit "vyrovnané a umírněné signály". Manifest se soustředí na zvýšení minimální mzdy a zaměří se na školy, na péči o děti a na stařeckou demenci - což jsou otázky, které jsou pro většinu lidí důležité.

Podrobnosti v angličtině ZDE SKupina

0
Vytisknout
6759

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2013