Francie předloží Radě bezpečnosti OSN návrh o syrských chemických zbraních

10. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Francie předloží Radě bezpečnosti OSN rezoluci, která bude požadovat, aby byly syrské chemické zbraně umístěny pod mezinárodní kontrolu a pak zničeny, uvedl francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius.

Toto jsou francouzské podmínky:

1. Bashar al-Assad musí okamžitě přislíbit, že umístí svůj veškerý arzenál chemických zbraní pod mezinárodní kontrolu a nechá ho zničit.

2. Operace musí být provedena na základě závazné rezoluce Rady bezpečnosti OSN během krátkého období a s vážnými důsledky, pokud by Sýrie závazky nesplnila.

3. Osoby odpovědné za masakr z 21. srpna musejí být potrestány. Záležitost musí být předána Mezinárodnímu soudnímu dvoru.

Hlavní syrská opoziční organizace odmítla plán Ruska na zničení syrských chemických zbraní jako "zdržovací taktiku". V prohlášení Syrské národní koalice se praví, že návrh neřeší "otázky odpovědnosti za zločiny proti nevinným osobám". "Tento návrh je politickou strategií, která usiluje o zdržování a dovolí to syrskému režimu, aby způsobil další ničení a smrt v Sýrii a dál ohrožoval země a národy v tomto regionu. Syrská národní koalice zdůrazňuje, že porušení mezinárodního práva si vyžaduje vážnou a proporční reakci. Není možné, aby válečné zločiny zůstaly nepotrestány. Zločiny proti lidskosti nelze odpustit prostřednictvím politických ústupků ani odevzdáním zbraní, jichž bylo použito k jejich spáchání.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5720

Diskuse

Obsah vydání | 10. 9. 2013