BRITÁNIE:

Konzervativci prohráli doplňovací volby

1. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

V čtvrtečních doplňovacích volbách v anglickém městě Eastleigh se umístila Konzervativní strana až na třetím místě. Volby vyhráli liberální demokraté, kteří město tradičně drží, i když se zmenšenou většinou. Druhé místo získal kandidát za extremní euroskeptickou stranu UKIP. Volby se konaly poté, co odstoupil tamější liberálnědemokratický poslanec a ministr britské vlády Chris Huhne, kvůli trestnímu stíhání za to, že lhal ohledně dopravního přestupku. Před deseti lety ho zaznamenala ho rychlostní kamera na dálnici, že překročil povolenou rychlost, a Huhne donutil manželku, aby tvrdila, že automobil řídila ona. Soud ho shledal vinným.

Liberální demokraté jsou v britské politice pod podstatným tlakem, nejen proto, že jsou součástí kontroverzní koalice s konzervativci, nejen proto, že před volbami v květnu 2010 slibovali zrušit univerzitní školné a po volbách ho ztrojnásobili, ale i proto, že se v posledních dnech se stal jeden z nejvýznamnějších činitelů Liberálnědemokratické strany Lord Rennard terčem obvinění asi deseti poslankyň, že je sexuálně obtěžoval.

Pozorovatelé poukazují na to, že debakl britských konzervativců v těchto doplňovacích volbách zřejmě znamená, že prohrají příští všeobecné volby.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6892

Diskuse

Obsah vydání | 1. 3. 2013