Italské velvyslanectví v Praze nechce historičku napadenou fašisty ve Veroně

1. 3. 2013 / Giorgio Cadorini

čas čtení 2 minuty

Na začátku tohoto týdne italské velvyslanectví v Praze nechalo sdělit pořadatelům připomínky dne protifašistického italského odboje, že bere zpět slib hostit oslavu, a to kvůli účasti historičky Alessandry Kersevan. Tak se vyjádřila osoba dobře informovaná o okolnostech přípravy oslavy.

Změna názoru ve vedení ambasády je zvlášť znepokojující ve světle událostí předminulého týdne ve Veroně. Profesorka Kersevan měla přednášet 12. února pro oddělení historie na univerzitě ve Veroně o válečných zločinech fašistické Itálie před válkou a během 2. světové války v Istrii.

V předvečer přednášky rektor vyvinul nátlak na profesory historie, ať zruší přednášku, protože "jsou momenty určené pro soustrast a jiné určené pro vědu" (narážel na to, že 12. únor je nově zavedený den připomínky obětí mimosoudních exekucí, které vykonali partyzáni v Istrii po odchodu fašistické armády).

Protože historici odmítli zrušit na poslední chvíli přednášku zvaného hosta, funkcionáři univerzity se pokusili znemožnit její vykonání tím, že vypnuli elektřinu. Profesorka Kersevan zahájila svou přednášku před studenty i přes nevhodné podmínky, ale nemohla ji dokončit. Do budovy vtrhli mladí fašisté a vpustili do zavřených prostor slzný plyn. Studenti ve strachu o vlastní bezpečí utekli a profesorka Kersevan opustila budovu pod ochranou policie.

Pražská pobočka Národního sdružení italských partyzánů (ANPI), které je v Itálii veteránským sdružením uznaným státem, si jako v minulých letech zažádala o sál v prostorách ambasády, aby oslavila připomínku odboje, italský národní svátek. Během schůzce ze dne 21. února bylo odbojářům řečeno, že se sálem mohou počítat. Minulý týden ANPI upřesnilo program oslavy a po víkendu dostalo návrh, ať profesorku nechají v Itálii, že v tom případě sál dostane - jinak ne. ANPI rozhodlo, že bude shánět jiný sál, kde protifašistické přednášky budou vítány.

0
Vytisknout
9614

Diskuse

Obsah vydání | 4. 3. 2013