Schwarzenberga volila velká města

13. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Z průběžných dat poskytovaných ČSÚ jsem během sčítání hlasů sestavil graf vývoje procentuálního zisku jednotlivých kandidátů. Graf je k dispozici online ZDE, píše Pavel Kučera. Na horizontální ose je procento již sečtených hlasů a na vertikální ose procentní zisky kandidátů.

Z grafu je zřejmý trvalý nárůst hlasů pro Karla Schwarzenberga a to zejména na konci sčítání (95 - 100 % sečtených hlasů), kdy podpora cca 18 tisíc voličů vedla ke změna zisku kandidáta jen o desetinu procenta.

Příčinou je mnoha komentátory zmiňovaná podpora velkých měst; výsledky z těchto volebních okrsků přicházely nejpozději.

Po bitvě je sice každý generál, ale ratingové agentury by se měly chytnout za nos a zamyslet se nad tím, proč se tak hrubě v případě některých kandidátů mýlili; odpověď leží i v tomto grafu. Ostatně dlouhodobě si myslím, že průzkumy veřejného mínění jsou novináři i politiky zcela nesmyslně přeceňovány. Bohužel často s neblahými následky pro konzumenty médií veřejné služby; BL na to v minulosti již mnohokrát poukázaly, viz ZDE, ZDE nebo ZDE.

Na druhou stranu u kandidátů, kteří nepřesáhli konečný 10% volební zisk, šlo s velkou přesností (cca 0.5 %) určit jejich konečný výsledek již po sečtení několika tisíc hlasů (desítky volebních okrsků). To sice z grafu není patrné, ale rád zájemcům poskytnu zdrojová data, protože v této podobě jsem je na stránkách ČSÚ nenašel.

0
Vytisknout
8632

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2013