"Padouch nebo hrdina -- vždyť jsme jedna rodina!"

22. 12. 2012 / Luděk Prokop

čas čtení 5 minut

Netuše ještě, co všechno je na naší politické scéně možné, přirovnal jsem koaliční projekt s nezvolenou LIDEM k přetékající žumpě. S tím, že smrad zcela ochromil čichové buňky všech, co se na projektu podílejí. Mínil jsem čichové buňky všech, co zvedají a budou zvedat ruku pro důvěru této neuvěřitelně zprofanované vlády. Vlády, jejíž nelegitimní existenci opakovaně a navzdory přání jednoznačné většiny občanů podporuje nezbytný počet poslanců. Poslanců znesvěcujících stádním hlasování svá jména. Poslanců, jejichž soudnost a morální vlastnosti, včetně někdejší důvěry veřejnosti v ně kladené, klesají, řečeno slovy trapného premiéra, nikoli na nulu ale do záporných hodnot.

Po náhlém jmenování a následném odvolání ministerkyně obrany, přichází roztržka. Roztržka ve formě proklamativního prohlášení Karolíny o faktickém ukončení vládní koalice. Termín demise koaličních ministrů nezvolené LIDEM je stanoven na 10. ledna příštího roku. Veřejnost proškolena permanentními vládními krizemi, od doby vzniku vlády sestavené stranou ODS, umístěnou ve volbách nikoli na prvním ale až na druhém místě, ví předem své. Však oni to zase nějak uhňácají a uplácají, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Respektive, oni to zase nějak uhňácají a uplácají, aby se zdrželi u koryt a korýtek o něco déle. Konec konců, hanba je už fackovat přestala dávno a dobré jméno v řiti. Co horšího by se ještě mohlo stát?

V předchozím článku o koaličním projektu, čili o žumpě, se zmiňuji v tom smyslu, že z toho zápachu by nám mohlo přeskočit a mohlo by to mít následky až tragické. To jsem netušil, že se ještě mohou udít horší věci. Věci, které mohou alespoň na nějakou dobu ochromit čichové buňky nás všech, jednorázovým šokem. Po všeobecně předpokládaném zklidnění situace, kdy obě strany sporu, Péťa i Karolínka si naznačili připravenost ke smíru, kdy je zde vymezen dostatečný časový prostor na vyjasnění pozic a vymýšlení všelijakých zdůvodnění a objasňování, jejichž vrcholná trapnost už dávno nemůže být překážkou, se znenadání vyloupl z popele klubající se fénix.

Fénix, zachránce vlády. Zachránce přetékající a čím dále smrdutější žumpy. Chorobně sebevědomý, sebestředný politický psycholog. Odpadlík VV, nejlepší ministr školství co prezident Klaus kdy viděl. Nabubřelý, zrodivší se sportovec. Sportovec celou duší a obtloustlým tělem. Sportovec znalý mistrného kličkaření a předvádění velecharakterních póz politika. Psycholog, pro něhož pojem morálka již ztratil veškerý půvab. Prostě, zlatá koruna na dnešní politické žebrotě.

Nabubřelý politik, nejspíš dovedně propojující sport a politiku, přináší do klání Petra a Karolíny nové aspekty. Nové zadání, nové rozložení sil. Všechno dle dané naší politické kultury. Spojme se kdykoli a s kýmkoli, podrážejme a faulujme, jen když vítězství bude mé.

A tak sportovními soutěžemi, zvláště pak fotbalovými aférami vyučený politický manažer, psycholog, dává dohromady skvělý tým. A sice napříč politickým spektrem. Tým devíti a možná i více poslanců.

Tým těchto morálních gigantů by v dnešní, kýmsi, dle slov Dobeše uměle vyvolané krizi, byl ochoten podpořit vládu, nejlépe do řádných voleb v květnu 2014. Jinými slovy, psycholog Dobeš je ochoten vytvořit morální tým schopný nahradit lavírující a intrikující, tedy nemorální tým poslanců LIDEM.

A kdože tedy z přeběhlíků či z exčlenů politických stran, nyní z nezávislých, nebo i z nevolené strany LIDEM, kdože to všechno ten záchranný, morálně vyspělý, tým tvoří?

Dle Novinek.cz -- Šťovíček, Fiala, Doktor, Vysloužil, Vacek. A v jejich čele Dobeš. A podivme se ještě více: Bém, Jaroslav Škárka a královna morálky, Kristína Kočí.

A aby toho všeho nebylo dost, Dobeš chce, aby ministrem obrany byl generál ve výslužbě Picek. Prý kromě podpory Dobešem vysoce uznávaného předsedy vlády Nečase, kvůlivá stabilizaci (dle řady výroků politků a sdělovacích prostředků naprosto nedestabilizovaného) ministerstva obrany.

No to je nám ale šlamastyka. Jak s tou si Péťa Nečasů poradí, bůh suď. Naše zkušenosti s touto koaliční žumpou nasvědčují tomu, že z téhle fekální situace aktéři vyplavou sice znečištění ale s čistým s transparentem: "Padouch nebo hrdina -- vždyť jsme jedna rodina!"

A teď už půjde jenom o to, aby nám na místo rupnutí v bedně, ochrnula naše čichová ústrojí.

0
Vytisknout
12315

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2012