Brusel trestá české podvody s eurofondy jen shovívavě

21. 12. 2012

čas čtení 3 minuty

Česká republika podvádí s evropskými fondy ve velkém. Vyplývá to z tajných dokumentů Evropského účetního dvora a Evropské komise, kterými disponuje nizozemský konzervativní deník de Trouw, s pátým největším nákladem v zemi. Kvůli těmto podvodům zmenší Evropská komise tyto fondy o 450 milionu eur, ale objem chyb je daleko větší. Evropská komise podvody bagatelizuje, píše list. Článek publikovaný v holandštině shrnul Jan Hudeček.

Evropsky účetní dvůr v květnu dospěl k názoru, že české orgány Bruselu systematicky lhaly. Češi se snažili závěry kontrol ukazující na korupci skrýt. Evropská komise získává velkou část informací právě od člena, který dotace dostává. Tajná zpráva je výsledkem namátkových kontrol.

Evropská komise oficiálně nazývá tyto lsti "nedostatky ve fungování" českých kontrolních orgánů. Ale její vlastní tajná zpráva ze srpna tohoto roku nazývá věci pravými jmény. "Evropská komise nemůže výsledkům (českých) analýz a posudků věřit."

Tajný dokument popisuje, jak se podvádělo. Cena se dohodne předem. Projekty nejsou ohodnoceny podle ekonomického dopadu. Přesahují se rozpočty. Zadání zakázek je tak specifické, že jim může vyhovět jen jedna firma.

Za trest bude Brusel posílat o 10 procent méně peněz na infrastrukturu a o 5 procent méně na životní prostředí. V absolutních číslech je to přibližně 450 milionů eur. Tato procenta jsou výsledkem vyjednávání mezi Prahou a Bruselem. Z tajné zprávy vyplývá, že Evropská komise chtěla strhnout o třetinu více.

Navíc nebude tento členský stát ani náležitě potrestán. Česko může stále využít tyto prostředky na nové projekty. Přitom mezi lety 2007 a 2013 získalo 26,7 miliardy eur v rámci evropských dotaci a je jeden z největších příjemců dotací na obyvatele.

Brusel dlouho neoficiálně věděl o českých prohřešcích, ale je vázán zdlouhavým postupem vyžadujícím vyslechnout i Česko. V roce 2010 provedla Evropská komise 9 kontrol. V srpnu 2011 dostala Praha oficiální varování. V březnu tohoto roku zastavila Evropská komise Česku všechny platby. Češi museli provést interní audity získaných dotací na infrastrukturní projekty.

V červnu dospěli k závěru, že 5,63 procenta prostředků z evropských fondů bylo použito nesprávně.

Evropská komise těmto závěrům neuvěřila. Zorganizovala vlastní kontroly, které usoudily, že podíl zneužitých prostředků byl vyšší. V tajné zprávě se mluví o "finančních korekcích" v řádu 10 až 25 procent. Zpráva Evropského účetního dvora je ještě přísnější a hovoří o chybovosti až 100 procent.

V Česku se zprávy o ztracených milionech ani nedostaly na veřejnost.

"Praha ani Brusel nemá zájem na přílišné pozornosti veřejnosti," komentoval to náš zdroj v Praze, který je dobře obeznámen s obsahem tajné zprávy.

Zdroj v holandštině ZDE

0
Vytisknout
12370

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2012