Španělský premiér pochválil "mlčící většinu", která neprotestuje

27. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Španělskému premiérovi Marianu Rajoyovi se nelíbí, že jeho americká kampaň zaměřená na obnovení důvěry ve španělskou ekonomiku byla zničena obrazy policejního násilí proti demonstrantům u budovy kongresu a že se kampaň katalánského prezidenta Artura Mase podepsala na trzích s dluhopisy. V této souvislosti kritizoval hnutí Indignados a ocenil "mlčící většinu" Španělů. Mezitím však protesty pokračovaly druhým dnem, byť s nižší účastí než 25. září.

Rajoy odpoledne využil tiskové konference v Americké společnosti zaměřené na rozvoj vztahů s hispánským světem a vystoupil proti organizátorům protestů. Podle něj "mlčící většina" přijímá oběti bez stížností, zatímco někteří kladou "krátkodobé zájmy" před společné úsilí o překonání krize.

Avšak premiér neomezil svou kritiku jen na demonstranty. Celá společnost se podle něj musí udržet na úrovni historického okamžiku a ne dělat "nepořádek" kvůli krátkodobým zájmům.

Při střetech v madridských ulicích bylo v úterý zatčeno 35 osob a 64 zraněno. 27 zraněných představují policisté, na něž zaútočila skupina radikálů oddělená od pokojné odborářské demonstrace. Policejní zásah však směřoval proti všem demonstrantům.

Podrobnosti ve španělštině: ZDE

0
Vytisknout
6270

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2012