Letecký úder NATO "usmrtil v Afghánistánu osm žen"

16. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Nejméně osm žen usmrtil letecký úder NATO v afghánské provincii Laghman, uvádějí místní činitelé. NATO přiznalo, že usmrtilo "pět až osm civilistů" a nabídlo pozůstalým "upřímnou soustrast". Vzdálený region, kde došlo k vojenskému úderu, je mimo kontrolu afghánské vlády.

V neděli byli usmrceni čtyři američtí vojáci při útoku, který proti nim zřejmě provedla afghánská policie. Počet vojáků NATO, usmrcených afghánskými spojenci, tak dosáhl letos počtu 51.

Místní činitelé sdělili společnosti BBC, že nejméně osm žen bylo usmrceno při leteckém úderu NATO, člen vedení provincie Gulzar Sangarwal konstatoval, že NATO zabilo devět žen.

Major Adam Wojack, mluvčí mezinárodních jednotek ISAF, uvedl, že je možné, že bylo usmrceno pět až osm civilistů a dodal, že se případ vyšetřuje. Podle místních zdravotníků bylo také zraněno nejméně sedm dalších žen. Ředitel zdravotnického úseku v provincii Latif Quayumi sdělil, že mezi zraněnými jsou dívky ve věku pouhých deseti let. Vysoký počet civilistů, usmrcených jednotkami NATO, je zdrojem napětí mezi afghánským prezidentem Hamidem Karzaiem a Spojenými státy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8131

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2012