Muslimský svět patrně čeká neklidný ramadán

1. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Od Sýrie přes Egypt až po Libyi se nepokoje, které zasáhly na jaře muslimský svět, patrně promítnou i do ramadánu - posvátného měsíce, který je tradičně zaměřen na pietu. Ceny potravin - součást ekonomickým obtíží, které katalyzovaly svržení vládců v Egyptě a Tunisku - stále rostou. A protestující po dekádách prázdných slibů ukazují jen malou trpělivost s uklidňujícími gesty vlád.

V pondělí začíná ramadán, měsíc, kdy se věřící od úsvitu do soumraku mají postit. Přesto opozice ani za těchto okolností nehodlá přerušit protivládní akce.

Libyjští povstalci obrátili zbraně proti sobě navzájem a zpochybnili tak naději na svržení dlouholetého lídra Muammara Kaddáfího. Občanská válka je stále ve stavu remízy a obyvatelstvo kdysi bohaté země výrazně trpí válečnými těžkostmi i samotnými ozbrojenými operacemi. V Tripolisu se ve frontách na benzín stojí celý den a existuje nedostatek potravin a peněz. Povstalci bojují s jednou ze svých "darebáckých" frakcí a současně pokračují v boji s Kaddáfího jednotkami.

Syrské bezpečnostní síly v neděli eskalovaly potlačování protestů a zabily více než 70 lidí. A násilí v zemi během ramadánu patrně ještě zesílí. Od poloviny března zde zahynulo přinejmenším 1 600 lidí.

V Káhiře na náměstí Tahrír znovu stojí stanové městečko a po únorových oslavách pádu Mubaraka se znovu objevuje hněv a netrpělivost s pomalými změnami. Egypťané si stěžují na setrvalý růst cen a všeobecné hospodářské těžkosti po nepokojích. Ceny potravin během ramadánu typicky prudce rostou a bohaté večeře, jaké mnozí konzumují na konci denního půstu, znamenají velkou zátěž pro rodinné rozpočty.

Mnozí doufají, že ramadán a jeho účinek na ceny potravin přivede více lidí do ulic. Například v Jordánsku aktivisté tvrdí, že inflace může podpořit jejich kampaň požadující po králi Abdalláhovi II. výrazné reformy.

Některé arabské vlády se ovšem snaží těžkosti zmírňovat např. zvyšováním mezd nebo regulací cen. To se týká Bahrajnu, Kataru. Ovšem země jako Egypt si podobná opatření nemohou dovolit. Inflace cen potravin v Egyptě v červnu meziročně dosáhla 19% a vláda minulý táden oznámila, že bude dotovat polovinu ceny potravinových dávek, které si mohou kupovat miliony Egypťanů.

Palestinci v pásmu Gazy zase trpí tím, že vláda může kvůli dluhové krizi zaměstnancům platit pouze polovinu jejich mzdy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8615

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2011