Habermas: EU potřebuje pro vyřešení této krize státnické vedení, ne další a další škrty

24. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Současná krize v eurozóně je pro EU důležitou zkouškou a zatím to nedopadá zrovna dobře, píše v deníku Guardian filozof Jürgen Habermas a dalších 18 osobností. Příliš dlouho už evropští politikové jen reagují na vznikající události a neřeší přímo kořeny krize. Tato politika ad hoc ochromila evropskou solidaritu a vytvořila u evropských občanů zmatek a nedůvěru. Máme-li zabránit škodám, je nutno změnit tento přístup a obnovit politické státnictví.

Požadujeme od vedoucích evropských představitelů, aby znovu převzali politickou agendu a vytvořili nový plán pro budoucnost prosperující a sjednocené eurozóny. Potřebujeme důvěryhodný nový návrh na hospodářskou reformu a pro růst, který by mohli přijmout lidé na severu i na jihu Evropy. Nepotřebujeme jen další a další škrty, které neobnoví důvěru lidí ani hospodářskou a sociální obnovitelnost.

POtřebujeme také nové a efektivní mechanismy řízení ekonomiky na odstranění instituční neefektivnosti eurozóny a bližší koordinaci fiskální politiky. Měnová unie vyžaduje těsnější politickou unii. To musíme uznat a pracovat na uskutečnění takové unie, ne riskovat, že dojde k rozkladu eurozóny. To by mělo nepředvídatelné politické a hospodářské následky.

Jsme znepokojeni současným stavem politiky v EU a obáváme se dlouhodobých škod, které by to mohlo způsobit. Jen sebevědomá nová politika může znovuvytvořit trvalou důvěru ve finanční stabilitu měnové unie a v budoucnost evropského unifikačního procesu. Je načase změnit směr a začít jednat.

Text prohlášení v angličtině a podpisy všech signatářů ZDE

0
Vytisknout
6630

Diskuse

Obsah vydání | 24. 6. 2011