Izraelští vojáci usmrtili dvacet neozbrojených demonstrantů a 220 jich zranili

5. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

Izraelští vojáci stříleli v neděli v poledne ostrými náboji na neozbrojené propalestinské demonstranty v Sýrii, kteří demonstrovalií na Golanských výšinách, okupovaných Izraelem. Podle syrské televize bylo 20 lidí usmrceno a 220 zraněno. Izraelští vojáci nakonec podle BBC demonstranty rozptýlili projektily se slzným plynem.

"Jsme hluboce znepokojeni událostmi, k nimiž dnes došlo na Golanských výšinách a v jejichž důsledku došlo k zraněním a ztrátám na životech," uvedlo americké ministerstvo zahraničí. "Žádáme všechny strany, aby se chovaly umírněně. Takovéto provokativní akce by se neměly konat." Prohlášení zdůraznilo, že "Izrael, jako každý suverénní stát, má právo na obranu."

Demonstranti protestovali při příležitosti 44. výročí šestidenní války na Blízkém východě z r. 1966.

Izraelský premiér Binjamin Netanyahu konstatoval, že nedovolí "extremistům", aby porušovali izraelské hranice.

Několik stovek demonstrantů okupovalo v neděli v poledne čerstvě vykopané zákopy nedaleko pohraniční vesnice Majdal Shams. Mnoho z nich neslo palestinské vlajky a házelo kamení a odpadky přes plot do Izraele. Někteří demonstranti se pokusili prostříhat ostnatý drát a přejít do země nikoho. Na ně přímo Izraelci stříleli.

Izraelská armáda uvedla, že její vojáci varovali demonstranty v arabštině a stříleli varovné výstřely do vzduchu, pak začali střílet na nohy těch demonstrantů, kteří dosáhli k plotu.

Izrael okupoval syrské Golanské výšiny a Západní břeh Jordánu, Gazu a východní Jeruzalém v posledních fázích války r. 1967.

15. května demonstrovaly u hranic s Izraelem desetitisíce osob na palestinských územích, v Sýrii v Jordánsku a v Libanonu. Bylo to při příležitostí výročí "katastrofy", kdy tisíce Palestinců přišlo o příbytky v bojích kolem vytváření izraelského státu r. 1948.

Během demonstrací dne 15. května zabili izraelští vojáci nejméně 12 osob. V jednu chvíli se totiž stovkám demonstrantů podařilo dostat se na Golanské výšiny.

Televize Al Džazíra v neděli v podvečer interviewovala mluvčího izraelské vlády a ostře se ho ptala, jak je možné, že izraelští vojáci stříleli na neozbrojené demonstranty. Mluvčí uvedl, že se snažili "proniknout do mé země", že to jsou "nepřátelští občané" a že by totéž udělala každá vláda.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
6917

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2011