REDAKČNÍ KOMENTÁŘ:

Co si dnes přečtete v Britských listech

18. 8. 2021

čas čtení 1 minuta
Proč tolik lidí v ČR věří v politické spasitele vysvětluje Jiří Pehe v rozhovoru s Janem Čulíkem. Afghánskou katastrofu se Joe Biden pokusil svalit na samotné Afghánce, avšak hlavní vinu nesou především američtí politici - a generálové, kteří jim nedokázali realisticky sdělit, že chtějí nemožné, píše Karel Dolejší. Polská vláda provokuje Soudní dvůr Evropské unie polovičatým rozhodnutím o rozpuštění disciplinární komory pro soudce, upozorňuje Tomasz Oryński. A země NATO se vzhledem k unilateralismu již druhého amerického prezidenta po sobě dožadují reformy aliance.

Pentagon se pokusil v Afghánistánu vybudovat moderní armádu s negramotnými rekruty a bez příslušné moderní infrastruktury, takže nebyla schopna operovat samostatně, bez zahraniční asistence. Ovšem odpovědnost za bleskový pád kábulské vlády nenese ani tak Pentagon, jako spíše Joe Biden osobně, protože se ukázal být podobně problematickou politickou postavou jako Donald Trump. Podařilo se mu v rekordně krátké době udělat Ameriku i svět mnohem méně bezpečnými. Jde zkrátka o Bidenův chamberlainovský moment.

Nehledě na podílu, který mají na afghánské katastrofě tři předchozí američtí prezidenti, to bude Biden osobně, na kom ulpí hanba, jež přetrvá. Západní intervence posledních dvou dekád jsou obecně katalogem selhání, který soupeří snad jen se selháními v zemích, kam Západ z různých důvodů intervenovat odmítl.

Česky vycházejí memoáry německé přeživší holokaustu Filomeny Franz. Pod titulem Žít bez hořkosti: Příběh německé Sintky je vydalo nakladatelství Kher.

0
Vytisknout
4092

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2021