Obrovské demonstrace proti škrtům se konaly ve Španělsku a v Portugalsku

16. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Desetitisíce osob z celého Španělska se účastnily v sobotu v Madridu obrovských demonstrací proti vládním škrtům, jimiž se španělská vláda snaží zachránit zemi před bankrotem. Velké protesty se konaly také v sousedním Portugalsku. Demonstranti v Lisabonu házeli rajčata a rachejtle na portugalské ústředí Mezinárodního měnového fondu. Dva demonstranti byli zatčeni, jinak byla demonstrace pokojná.

Španělsko postihlo tvrdě druhé kolo hospodářské recese a nezaměstnanost tam dosahuje téměř 25 procent. Konzervativní vláda španělského premiéra Mariana Rajoye zavedla tvrdé škrty a zvýšila daně ve snaze snížit deficit a uklidnit investory a činitele eurozóny.

Letecký úder NATO "usmrtil v Afghánistánu osm žen"

16. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Nejméně osm žen usmrtil letecký úder NATO v afghánské provincii Laghman, uvádějí místní činitelé. NATO přiznalo, že usmrtilo "pět až osm civilistů" a nabídlo pozůstalým "upřímnou soustrast". Vzdálený region, kde došlo k vojenskému úderu, je mimo kontrolu afghánské vlády.

V neděli byli usmrceni čtyři američtí vojáci při útoku, který proti nim zřejmě provedla afghánská policie. Počet vojáků NATO, usmrcených afghánskými spojenci, tak dosáhl letos počtu 51.

Místní činitelé sdělili společnosti BBC, že nejméně osm žen bylo usmrceno při leteckém úderu NATO, člen vedení provincie Gulzar Sangarwal konstatoval, že NATO zabilo devět žen.

Major Adam Wojack, mluvčí mezinárodních jednotek ISAF, uvedl, že je možné, že bylo usmrceno pět až osm civilistů a dodal, že se případ vyšetřuje. Podle místních zdravotníků bylo také zraněno nejméně sedm dalších žen. Ředitel zdravotnického úseku v provincii Latif Quayumi sdělil, že mezi zraněnými jsou dívky ve věku pouhých deseti let. Vysoký počet civilistů, usmrcených jednotkami NATO, je zdrojem napětí mezi afghánským prezidentem Hamidem Karzaiem a Spojenými státy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Chyba je ve veřejnosti

15. 9. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Chyba je ve veřejnosti. Velká část české veřejnost nechápe, že tohle se dá nastavit a udělat jinak, že fungování základních pravidel je bez ohledu na politickou orientaci kohokoli z nás základním předpokladem, jak zabránit rozkladu společnosti do odporné džungle.

Prohibice alkoholických nápojů s obsahem alkoholu nad 20%, kterou vyhlásil včera ministr zdravotnictví, je přiznáním, že nikdo neví, která láhev může být toxická. Dříve jsme se snažili tvářit, že intoxikace metanolem je problém převážně notorických alkoholiků, kteří pijí levný, rozlévaný alkohol v podezřelých stáncích. Dnes si nemůžeme být jisti žádnou láhví. Každá může být falešná, pančovaná, znečištěná metanolem. Nerozumím však tomu, jak by bylo možno takovou nějakou jistotu kvalitou alkoholu vrátit.

Hmyzí povaha Čechů

16. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Reaguji na článek Borise Cveka "Chyba je ve veřejnosti" ze dne 15. 9. 2012. Souhlasím s ním a dodávám toto, píše Jan Černý:

Jsem zklamán politickou negramotností Čechů, přemýšlím, čím to může být a jestli se Češi v tomto liší od jiných národů. Jsou tak snadno mediálně manipulativní, až to zaráží.

Například vysokoškoláci by se dali považovat za inteligentní lidi a přesto houfně volili TOP'09, která jim ve svém volebním programu slibovala zavedení školného. Nyní se titíž studenti proti školnému bouří.

Jeden důvod vidím ve snaze neodlišovat se od stáda. Ačkoliv KSČM je dnes jedna z nejčistších a dosud nezkompromitovaných stran, tak ji nikdo nebere vážně, protože to prostě není "IN".

Dnes je "IN" být tzv. pravičákem.

Je to stádní myšlení typu "kdo neskáče není Čech".

Nechodím na sportovní utkání už jenom z toho prostého důvodu, že kdybych se nepodřídil stádnímu sportovnímu fanatismu, mohl bych dojít k úhoně. Možná, že takto Češi degenerovali pod 300-letou nadvládou Habsburků.

Jenže pod uherskou vládou byli např. i Chorvaté, u nichž se mi nezdá, že by byli ke všemu tak laxní a lhostejní jako Češi.

Možná, že Češi se mají přes veškerou bídu ještě pořád dosti dobře na to, aby se aktivizovali k nějaké občanské neposlušnosti. Staroměstské náměstí se spolehlivě zaplní po vítězství hokejistů nebo fotbalistů, zatímco na protivládní demonstraci přijde hrstka lidí.

Myslím si, že Češi jsou hodně sobečtí, zajímá je jen jejich vlastní prospěch, jsou zabednění ve svých bazénových vilách či chatách a chalupách a valí si tu svou kuličku trusu bez ohledu na to, jaké je celospolečenské klima, jak už to ostatně vystihli bratři Čapkové ve svém dramatu Ze života hmyzu.

Jak vyřešit skandál s metanolem

15. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

V první řadě bych učinil velká opatření, jako je zákaz dovozu metanolu, který se v tom nacházel. To je bod číslo jedna. Bod číslo dva je zavedení registračních pokladen. Bod číslo tři je vydání licencí pro prodejce alkoholu a bod číslo čtyři, který bych tedy udělal jako první, je inventura veškerých alkoholických nápojů s obsahem nad 20 procent počínaje výrobci a konče největšími prodejci. Zjistilo by se, zda mají pravé kolky, zároveň by inspekce zjistila kvalitu alkoholu. Je to otázka tří čtyř dnů, pokud by se někomu chtělo pracovat, řekl pro časopis Týden ředitel Potravinářské inspekce Miloslav Toman.

Zdroj: ZDE

Na panáka pravého rumu s kandidátem z ODS

15. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Shrnující článek v angličtině o skandálu týkajícího se metanolu v alkoholických nápojích v České republice je mj. ZDE. O skandálu referoval v televizi BBC i reportér ČRo a BBC Rob Cameron (televizní reportáž BBC z ČR je ZDE, tisková reportáž BBC ZDE , informace přinesly i Channel Four News, Euronews, Le Monde, Wall Street Journal a další listy. Především Le Monde je ostře kritický vůči skutečnosti, že skandál a úmrtí vyvolala svými škrty v regulačních a inspekčních orgánech "ultraliberální" česká vláda.

Martin Hekrdla na Facebooku shrnul článek z Le Mondu takto:

Nuže, pražský dopisovatel listu Le Monde Martin Plichta připomíná (dnes, tj. 15. září v 10,46), že Češi jsou podle Světové zdravotnické organizace (WHO) druhými největšími konzumenty tvrdého alkoholu na světě (a světovými šampiony v konzumaci piva). Upozorňuje také, že k otravám a úmrtím docházelo zvláště v sociálně odstrčených ("deshérité", v otrockém překladu "vyděděných") regionech (severovýchodní Morava). Pak popisuje nám známá fakta, týkající se jednotlivých obětí.

V závěru článku píše: "Český tisk, nejprve omráčený touto vlnou úmrtí po konzumaci pančovaného alkoholu, začal klást vládě nepříjemné otázky. Zatímco výrobci a dovozci likérů již několik let zvoní na poplach proti explozivnímu rozšíření černého trhu s alkoholem v zemi, vláda nezasáhla. Nicméně, významné je manko daňových příjmů. Od brutálního zvýšení (spotřebních) daní v roce 2010, klesly daňové příjmy vlády o třetinu, v žádném případě však spotřeba alkoholu. Drastické snížení fyzických kontrol inspekčních služeb (hygienických, obchodních, zdravotních) v důsledku rozpočtové přísnosti ultraliberální vlády a pouhé orientační kontroly především zahraničních maloobchodních řetězců ubezpečily restauratéry a vlastníky licencí, že mají naprostý klid pro své obchody."

Zdroj ve francouzštiněZDE (placený přístup)

Žádný ministr odpovědný za metanolovou aféru neodstoupí?

15. 9. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení < 1 minuta

Při metanolové aféře v České republice mě udivuje, že se nikde neobjevuje požadavek na rezignaci příslušného ministra, případně předsedy vlády. Nebývalo to v minulosti "v rozvinutých demokraciích" v podobných situacích běžné? Nemáte v paměti nebo v archívu žádné zprávy, které by ukázaly, kolik často stačilo, aby ministr přiznal svůj podíl na aféře a odstoupil? Snad by to bylo zajímavé čtení i když nepředpokládám, že by dnes v Česku odstoupil ministr, i kdyby byl takový požadavek vznesen v parlamentu.

V Číně se kvůli sporu o ostrovy šíří protijaponské nepokoje

16. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

V několika čínských městech probíhají nepokoje vyvolané snahou japonského premiéra Jošihika Nody získat kontrolu na ostrovy Senkaku/Tiao-jü ve Východočínském moři. Několik zastupitelských úřadů je v obležení demonstrantů, některé firmy hlásí rabování a žhářské útoky. Japonský premiér vyzval čínské úřady, aby zajistily ochranu.

Problém s otravami metanolem zřejmě pochází z Polska

14. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Britské listy obdržely tuto informaci od jednoho dobře informovaného českého lihovarníka. Poskytl redakci také - renomovaný - odborný zdroj této informace, který ale nemůžeme zveřejnit:

Dostal jsem informaci, že metanolová aféra je způsobena primárně polskou kapalinou do ostřikovačů. Čeští podloudní výrobci alkoholu ji totiž používají pro výrobu alkoholu.

Přidáním chlornanu odbourají látky pro lidi nepříjemné a přidáním příchutí z toho udělají rádoby dobrý alkohol. Jenže Poláci nyní začali šetřit a do kapaliny do ostřikovačů začali dávat metanol.

Čeští podloudní výrobci alkoholu to nepoznají, protože svoje výrobky nepijí a průšvih je na světě.

Ale zde nejde jen o tu vlastní otravu rádoby alkoholem. Ta je sice strašná a je to průšvih, ale hlavním problémem je to, že někdo dá metanol do kapaliny do ostřikovačů a nenapíše to ve složení.

Ještě před vypuknutím metanolové aféry mi kolega říkal, že je v Polsku průšvih to, že dávají do kapaliny do ostřikovačů metanol. Nikdo to prý ale neřeší, a tak jsme si jen spolu říkali, kdy to praskne. Já jsem netušil, že to bude mít takové naprosto nečekané "finále".

Nicméně za průkazné bych považoval

pokud by někdo nechal udělat rozbory kapalin dovážených z Polska do oblasti severní a východní Moravy.

Zajímavý odkaz na kapaliny do ostřikovačů je ZDE

Žádám tímto ministra vnitra a zdravotnictví - ODSTUPTE !!!

15. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Kauza metylakohol je důkazem Vaší neschopnosti a absolutního zklamání v náplni vaší funkce, tj. péče a ochrany obyvatel České republiky - voličů.

Roky vědět a ,,monitorovat", že se v této zemi pančuje alkohol, a nechat to dojít k prokázanému epidemickému úmrtí 19 lidí je dostatečným důvodem, abyste odstoupili.

Dovoz účinného protiléku až po týdnu této epidemie, a to z pouhého severu Evropy v době, kdy květiny z Afriky jsou zde za necelý den po sklizení na tamních polích, je trestuhodnou neschopností, která dokazuje, že na svých místech nemáte, ale opravdu nemáte, co dělat !!!

František Zemek ASČF - Vlčnov

Cynický plakát ODS

15. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Tenhle plakát se v minulých dnech metanolové krize objevil v Hradci. Předvolební hyenismus komunálního politika, píše Tomáš Koloc.

Kde berou tu drzost, plácat se po ramenou, jak jsou dobří a jednali rychle?

15. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Je odporné, jak se neschopní čeští politikové vychvalují:

"...... za kategorickým rozhodnutím ministra stojí analýza policie, ve které se píše, že situace je velmi vážná, protože zhruba 60 procent lidí nakoupilo pančovaný alkohol v kamenných obchodech a navíc se podezřelý obsah našel po celé republice.Úřad ministra Leoše Hegera se pak k zákazu rozhodl velmi rychle."

Zdroj ZDE

Cožpak nebylo dosti signálů, nejen na BL? ptá se Milan Urie.

Jenom namátkou ZDE

anebo tady: blog Jany Lorencové 13.9.2012 v 8:34:

"...... Je to totiž už zhruba čtrnáct let, co jsem o výrobě, dovozu a prodeji natočila pro Českou televizi řadu reportáží. Tenkrát šlo "jenom" o peníze -- o desítky miliard."

Zdroj: ZDE

To se skutečně muselo čekat až na analýzu policie a nemohlo se rázně zakročit již v předstihu? Je to liknavost odpovědných anebo ignoranství?

Nemluvme jen o zesnulých. Vžijme se do situace těch, kteří ztratili zrak. S vysokou pravděpodobností se u některých bude jednat o nevratnou ztrátu. Mají ti mocní, kteří tak dlouho váhali, vůbec pojetí o tom, co to je slepota?

Jenom ta představa, že budu žít po zbytek života v temnotách je děsivá.

Je mi z toho, co se děje v Čechách, skutečně velice smutno.

Americká policie vyslýchala údajného tvůrce protiislámského filmu

15. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Policie v Los Angeles vyslýchala Nakoulu Basseleyho Nakoulu, 55, údajného tvůrce antiislámského filmu. Muž však nebyl zadržen ani zatčen. Podle tiskové kanceláře Associated Press úřady identifikovaly Nakoulu, který se označuje za koptského křesťana, jako hlavního autora protiislámského filmu. Policisté uvedli, že Nakoula s nimi šel dobrovolně na policejní stanici, kde zkoumali, zda muž plní podmínky svého podmínečného trestu poté, co byl odsouzen za podvody. V červnu 2010 byl Nakoula odsouzen k podmíněnému trestu za užívání falešných totožností.

Američtí činitelé včetně ministryně zahraničí Hillary Clintonové film odsoudili jako pokus zostudit celou jednu náboženskou víru. Protesty a násilnosti proti filmu však pokračují. Za posledních několik dní byly demonstrace hlášeny z Iráku, z Íránu, z Bahrajnu, z Afghánistánu, z Jemenu, z Egypta, z Jeruzalému, ze Západního břehu Jordánu, z Kašmíru, z Malajska, z Indonézie a z Nigérie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Súdánci napadli v Chartúmu britské, americké a německé velvyslanectví

15. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Vlna zuřivosti vyvolaná americkým protiislámským filmem zachvátila v pátek muslimský svět, od severní Afriky až po jihovýchodní Asii. K nejhoršímu násilí došlo k súdánském hlavním městě Chartúmu, kde násilníci podpálili německé velvyslanectví a automobil, než je policie zahnala slzným plynem. Němečtí diplomaté uprchli na britské velvyslanectví vedle, které se hned pak stalo terčem útoků davu. Britské velvyslanectví nebylo poškozeno, nejméně jeden z demonstrantů byl zabit. Americké velvyslanectví v Chartúmu oznámilo, že demonstranti byli vytlačeni z jeho území.

Ministr zdravotnictví zavedl s okamžitou platností až do odvolání zákaz prodeje nápojů s obsahem alkoholu nad 20 procent

14. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Provozovatelům potravinářských podniků včetně osob provozujících stravovací služby se zakazuje nabízení k prodeji prodej a jiné formy nabízení ke spotřebě lihovin o obsahu etanolu od 20 objemových procent včetně tuzemáku a konzumního lihu a to až do odvolání tohoto mimořádného opatření, praví se v jeho prohlášení.

Zdroj: ZDE

METHANOL V ČR:

Rodiny usmrcených by měly žádat Evropskou unii o odškodné

13. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Upozorňujeme na tento článek, který jsme vydali včera. Česká vláda konečně zavedla zákaz prodeje tvrdého alkoholu, ale je to POZDĚ. Článek Milana Urieho platí beze změny. (Red.)

To, že byly nyní nasazeny veškeré možné státní složky k řešení problému, je chvályhodné, ale je pozdě. Vláda ČR měla bez váhání v prvním okamžiku, kdy se objevily první důkazy o tom, že k poškození zdraví došlo v důsledku konzumace destilátů z obalů. které měly ochranný prvek, t.j. byly okolkované, zakázat prodej veškerých destilátů na území ČR do odvolání, píše Milan Urie.

Jestliže ochranný prvek přestal plnit svoji zákonnou funkci, pak měla vláda konat a aktivovat opatření mimořádné, t.j. celoplošný zákaz.

Souběžně s tím, se pochopitelně mělo rozeběhnout důrazné pátrání, kterého jsme nyní, ale pozdě, svědky.

Vláda nekonala včas a v plném rozsahu, tak jak měla konat, a nese tak plnou zodpovědnost za nastalý stav.

Námitka, že by byla omezena práva určité skupiny lidí, podle mého názoru neobstojí. Cožpak 18 lidských životů a dosud neznámý počet lidí s trvalým poškozením zraku lze v České republice porovnávat s ušlým ziskem prodejců?

A na úplný závěr. Pokud se primiér Nečas, ústy vlády, neomluví postiženým a pozůstalým a nenabídne odpovídající odškodnění, pak je na místě, aby se postižení domáhali soudního řešení u příslušných orgánů Evropské unie.

Výrobci a dovozci lihovin: Prohibice povede ještě k většímu objemu nezákonného prodeje lihovin

15. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva

Praha 14. září 2012 -- Unie výrobců a dovozců lihovin vzala na vědomí rozhodnutí ministra zdravotnictví o dočasném zákazu prodeje lihovin s obsahem etanolu 20 objemových procent a více. Její představenstvo v této souvislosti vyslovilo obavy, že černý trh se v reakci na prohibiční zákaz ještě více rozbují a že obětí nezodpovědného jednání pokoutních výrobců a prodejců nekvalitního nebezpečného alkoholu bude naopak přibývat. Zákaz přinese i značné ekonomické škody nejen členům unie, ale projeví se rovněž v závislosti na délce jeho trvání i značným výpadkem příjmů do státního rozpočtu.

Kdo šetří, má za tři?

15. 9. 2012 / Petr Vařeka

čas čtení 2 minuty

Metanolová afera už začíná dosahovat velmi vážných rozměrů. Zemřelo už 19 osob a desítky dalších jsou hospitalizovány, z toho mnozí ve vážném stavu. A stále víc lidí si nepochybně klade otázku, kdo je za tuto neslýchanou kauzu zodpovědný.

Proč je ČR kolonie

14. 9. 2012 / Ilona Švihlíková

čas čtení 15 minut

Kolonie v minulosti sloužily jako prostor ovládaný kolonizátorem, za nerovně nastavených vztahů (v oblasti ekonomické, sociální, kulturní). Kolonie neměla svou vlastní rozvojovou strategii, ale plnila úkoly, které jí stanovilo centrum (dodavatel otrocké práce, např.). Z hlediska dělby práce byla kolonie včleněna do výroby kolonizátora a plnila v něm roli dodavatele surovin, nebo jiné součásti výrobního procesu.

Starší Britové zastávají ultrapravicové postoje

16. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Velký počet Britů by podporovala ultrapravicovou politickou stranu, která by zakázala veškeré přistěhovalectví či přislíbila snížit počet muslimů v Británii. Z průzkumu YouGov, který se dotazoval 1750 respondentů vyplynulo, že 41 procent Britů by hlasovalo pro stranu, která chce zakázat přistěhovalectví. 28 procent by takovou stranu nepodporovalo.

37 procent Britů přiznalo, že by pravděpodobně podpořilo politickou stranu, která by přislíbila snížit počet muslimů v britské společnosti, 23 procent Britů uvedlo, že by takovou stranu nepodpořilo.

Podle analytiků z toho vyplývá, že podstatné počty Britů sympatizují s ultrapravicovou ideologií. V Británii však neexistuje žádná významnější ultrapravicová strana.

Většina podpory ultrapravicové protipřistěhovalecké ideologie pochází od lidí starších 60 let. Méně než čtvrtina voličů ve věku 18-24 let by hlasovala pro protimuslimské strany, více než 50 procent lidí nad šedesát by pro ně hlasovalo. Mladší generace Britů jsou podstatně tolerantnější vůči multikulturní společnosti než generace starší.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Egyptské Muslimské bratrstvo zrušilo podporu protiamerickým protestům. Pozdě

14. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Egyptské Muslimské bratrstvo, které na dnešek svolalo na náměstí Tahrír "milionový" protiamerický protest kvůli filmu "Nevinnost muslimů", na poslední chvíli zrušilo svou podporu této akci. Je však zřejmě pozdě, protože lidé se již scházejí a v ulicích kolem amerického velvyslanectví je očekávají železobetonové zátarasy spolu s policejními těžkooděnci. - Protesty přeskočily také do Kataru, kde dav před mešitou Umara ibn al-Chatába vykřikuje "Obamo, Obamo, jsme všichni Usámové". Rozsáhlá bezpečnostní opatření jsou hlášena z jordánského Ammánu, kde probíhá akce extrémistických salafistů namířená také proti králi Abdalláhovi. Demostrace proti filmu jsou hlášeny rovněž z Tuniska, Kašmíru a pokračují v Jemenu. I z Damašku je hlášen pokojný protest s účastí zhruba 50 osob. Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí označil za zdroj protimuslimského filmu "světový sionismus a Spojené státy" a dále prohlásil: "Pokud jsou američtí politici upřímní když tvrdí, že v tom nehráli žádnou roli, musejí potrestat ty kdo spáchali tento odporný zločin a jejich finanční sponzory".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Američané "věděli o útoku v Libyi 48 hodin předem", ale nic neudělali

14. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Britský list The Independent přinesl informaci o tom, že americká strana měla zprávy o chystaném útoku na konzulát v Benghází s osmačtyřicetihodinovým předstihem, ale neudělala nic pro zajištění bezpečnosti svého velvyslance a špiona Chrise Stevense ani důvěrných zpravodajských dokumentů, které jsou po útoku postrádány.

Marinaleda, rudá oáza vzdorující krizi

14. 9. 2012

čas čtení 8 minut

Andaluská obec Marinaleda nezná nezaměstnanost, prosperuje pod ochranou svého zemědělského družstva, a je spravovaná Colectivo Unidad de los Trabajadores- Bloque Andaluz de Izquierdas od roku 1979. V době, kdy Španělsko plně ovládla politika úsporných opatření, se starosta města Juan Manuel Sánchez Gordillo postavil do čela lidového hnutí odporu.

Pentateuch: I. naše země nevzkvétá už 400 let!

14. 9. 2012 / Vít Klíma

čas čtení 4 minuty

S pocitem národní hrdosti můžeme sledovat, jak se v minulosti České království územně rozrůstalo - počínaje Boleslavem I. (ZDE), přes Přemysla Otakara II. ( ZDE), až po Karla IV (ZDE) - a s tím i jeho význam v Evropě. Po té můžeme, jen se smutkem v duši, sledovat - zhruba od konce vlády Rudolfa II. - jak Češi ztrácejí jedno území za druhým a zároveň jak klesá váha jejich hlasu při ovlivňování evropského vývoje. Srovnáme-li velikost dnešní České republiky s územím ovládaným Boleslavy v 10. století, můžeme jen s lítostí konstatovat, že dnes je řádově poloviční, než za vlády Boleslava I.!

Vzkvétala Třetí říše?

14. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Vít Klíma stanovil zajímavé a navíc také výlučné kritérium prosperity země: Velikost jí kontrolovaného území. Takový přístup však vcelku nutně vede k otázce: Je větší území určitě známkou toho, že stát vzkvétá? A nemůže tomu být někdy i přesně naopak?

Co bylo a je české?

14. 9. 2012 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Pan Vít Klíma ve své lamentaci nad úpadkem české velikosti píše mimo jiné: "S pocitem národní hrdosti můžeme sledovat, jak se v minulosti České království územně rozrůstalo - počínaje Boleslavem I., přes Přemysla Otakara II., až po Karla IV - a s tím i jeho význam v Evropě..."

28148

Co hodnotného zůstane po naší době?

14. 9. 2012 / Aleš Uhlíř

čas čtení 4 minuty

V polovině 80. let byla ve Frýdku-Místku na pravém břehu Ostravice dokončena unikátní stavba podle projektu architekta Oskara Chmiela, známá jako víceúčelová sportovní hala. Její konstrukce připomíná rogalo nebo motýla. Stavba, kterou je vidět i z vrcholu Lysé hory, se stala symbolem města, jeho ikonou. Svého času se zde hrálo mistrovství světa hokejistů do 20 let, jinak pravidelně muzikály, koncerty a jiné kulturní akce.

Libyjci demonstrovali proti útokům na americké velvyslanectví v Benghází

14. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Fotografie ZDE.

Na transparentech jsou nápisy:"Tohle nás nereprezentuje." "Christophere Stevensi, odpočívej v pokoji!" "Libye není Afghánistán!" "Omlouváme si lidu Ameriky.Takhle se nechová islám ani Prorok." "Vrahové a násilníci nereprezentují Benghází ani islám!" "Chris Stevens byl přítel všech Libyjců!" "Ne urážkám našeho Proroka, ne urážkám islámu, ne terorismu!"

Al Kajda je vůči islámu totéž, čím je Ku klux klan vůči křesťanství

14. 9. 2012 / Amy Mackinnon

čas čtení 3 minuty

Po usmrcení amerického velvyslance v Libyi demonstrovali lidé v Bengází s transparenty s nápisy "Bengází proti terorismu" "Tohle nereprezentuje chování našeho islámu a ani Proroka" a na některých bylo prostě napsáno "Sorry". Dojala mě tato soucitná vyjádření solidarity, ale také mě zdeprimovala. Mrzí mě, že měli obyvatelé Bengází pocit, že se musejí veřejně omluvit za pár zločinců mezi nimi.

Poté, co Anders Breivik zmasakroval desítky norských teenagerů, vyšli snad Evropané a křesťané do ulic a demonstrativně se za to omluvili? Samozřejmě že ne. Víme, že Breivikova totožnost je pouze Breivikova a to, co udělal, se netýká jiných věřících téhož náboženství, lidí téže národnosti či rasy.

Mléko není voda

14. 9. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

Zamýšlíme-li se nad příčinami stavu, kdy se ke konzumentům dostane natolik nekvalitní zboží, že jim nejen způsobuje vážné zdravotní komplikace, ale může vést až k jejich smrti, je zapotřebí si položit otázku, zda se jedná o akt ve světě ojedinělý, nebo zda jde pouze o další dílek padajícího domina.

IDnes jako Polední list?

14. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Tak tohle se Idnesu opravdu povedlo... jako příklad dobového tisku a jeho reakcí na smrt TGM uvedli Polední list, ultrapravicový bulvár vydávaný Jiřím Stříbrným, aniž by jakkoli uvedli, o jaký plátek se jednalo, prezentovali je prostě jako dobové noviny, napsal na Facebooku Ondřej Slačálek.

28147

Maťa Buchlová: Budoucnost? Nejdřív škola, pak cestování a modeling...

14. 9. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 3 minuty

Další dívka ze série mladých úspěšný Romek, Maťa Buchlová, žije se svými rodiči v Praze. Její předci pochází z muzikantského prostředí. Má dvě nevlastní sestry. "Jasně, doma mluvíme jen romsky, už odmala jsem romsky uměla a rozuměla. Jsem prostě Romka, tak přece musím umět romsky," trochu se diví dotazu, jakému jazyku dává mezi svými nejbližšími přednost.

Trestní oznámení na Mladou frontu Dnes

13. 9. 2012

čas čtení 3 minuty

Dne 12.9.2012 jsem zaslal Policii ČR tento text, píše Richard Bébr:

Věc: Oznámení o skutečnostech nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin.

Ve smyslu § l58 odst 1 zákona č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), v platném znění (dále jen "trestní řád"), podávám tímto trestní oznámení pro okolnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin redaktory deníku MF DNES.

Česko jako ráj zlodějů a podvodníků všeho druhu

13. 9. 2012 / Aleš Uhlíř

čas čtení 2 minuty

S okamžitou platností vyhlásil dne 12. září ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) zákaz stánkového prodeje lihovin s vyšším obsahem alkoholu než 30%. Vláda ve středu rozhodla o plošném zákazu prodeje tvrdého alkoholu ve stáncích. Mimořádné opatření vyhlášené ve středu odpoledne ministrem v České televizi platí až do odvolání. Pokud by se zdroj metanolem pančovaného alkoholu v brzké době nepodařilo vypátrat, bude prý tento zákaz -- jak ministr později uvedl -- rozšířen na ostatní provozovny, což by v podstatě znamenalo zákaz prodeje tvrdého alkoholu v restauracích a všech obchodech.

Teď každý vidí, jaké to je, když stát nefunguje

13. 9. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Proč čeští pseudopravičáci nevystoupí a neřeknou, že hromadné umírání na metanol vyřeší trh sám svou neviditelnou rukou? Proč se najednou ukazuje, jak moc potřebujeme stát a jeho fungování?

Konečně snad každý vidí, jaké to je, když stát nefunguje. Budeme mít nízký schodek veřejných financí (abychom si mohli levněji půjčit do veřejných rozpočtů, které pak stejně politici rozkradou), ale budeme žít v bídě a budeme umírat díky nekonečné džungli mafií, zlodějů, podvodníků.

Džungle bez pravidel plodí zločin, vládu gaunerů na úkor slabých a bezbranných.

Špička ledovce

13. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Metanolová aféra nespadla z čistého nebe. Pouze ty kdo dosud netušili upomíná na existenci jistého "tržního segmentu", bez nějž by obrázek polistopadových poměrů v České republice nemohl být nikdy úplný: Na ty kdo si během masivních polistopadových přesunů majetku nejen že nenahrabali, ale začali se dokonce příjmově a sociálně propadat ke dnu. Primárně pro ně jsou tu vietnamské tržnice, likusové ubytovny, vším možným nastavované pokrmy a pančovaný alkohol. "Tržně neúspěšní" si mohou levně koupit ergonomicky příšerně tvarované boty, zapařovací šusťákové oděvy, potraviny ničící zdraví, cigarety nacpané tabákem na vykuřování skleníků a savový rum. "Dobročinní" obchodníci mohou na těchto lidech vydělat a "pustit chlup" orgánům, jež je mají kontrolovat, případně místním politikům. A na celostátní úrovni je celá věc tolerována jednoduše proto, že dokud "tržně neúspěšným" někdo dodává levné šunty, tito lidé se nebouří. Suma sumárum, "všichni jsou spokojeni". Tedy do jisté míry - a jen do doby, než začnou lidé umírat a není už možno to svést na něco jiného.

Jsem "blbej" já, nebo všichni?

13. 9. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

V jednom z emailů od pro mě zcela neznámého člověka byla položena akademická otázka: zda je na místě, aby se hlasování účastnil i ten, o jehož osudu se hlasuje. Pokud nevíte, o čem je řeč, jde o hlasování o důvěře koaliční vládě.

Dovolím si v krátkosti připomenout a ujasnit postavení jednotlivých subjektů a jejich členů. Členové vlády jsou v první řadě zvolení jako poslanci té které politické strany v rámci řádných parlamentních voleb, z nichž vítězná politická strana, resp. prezidentem pověřený poslanec této strany pak navrhuje a prezident jmenuje vládu. Vzniká tak (v reálných podmínkách) vláda složená z pořadí vítězných stran, resp. za jistých okolností (jako v tomto případě poražená vítězná ODS) vláda koaliční, pravicová. Ostatní politické (levicové) strany "odcházejí" do opozice spolu (s případnými) dalšími stranami.

Zemřel Radoslav Brzobohatý, který svou tvář Pražského jara zaplatil normalizačními padouchy

13. 9. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení 3 minuty

Včera, den před svými dnešními osmdesátými narozeninami, zemřel herec Radoslav Brzobohatý (1932 -- 2012).

Nestává se často, aby herec z oblastního divadla točil svůj první film v titulní roli, nota bene v přepisu románu uznávaného národního klasika. Radoslav Brzobohatý však byl natolik výrazný herec, že se mu to povedlo -- románem byl Kašpar Lén mstitel Karla Matěje Čapka-Choda, a režisérem, který RB tuto šanci dal, byl legendární tvůrce filmového Švejka z konce 50. let Karel Steklý. RB od té chvíle, jak se říká, neslezl z plátna. Pro svůj mužný, čestný zjev, který měl v sobě i jistý příslib něžnosti (přitahující zejména ženské publikum) se stal představitelem rebelujících i disciplinovaných vojáků (Hvězda zvaná pelyněk, Atentát, obojí 1964, Oáza, 1972, Zlatí úhoři, 1979) a policistů (Vrah skrývá tvář, 1966), záletných manželů (Dáma na kolejích, 1966 -- zde se setkal se svým "šuplíkovým souputníkem" Františkem Peterkou) i napraveného zločince (Pěnička a paraplíčko, 1970).

Majetek církvi nikdy nepatřil

13. 9. 2012 / Jaroslav Kuba jr.

čas čtení 3 minuty

Navrhovaný zákon o "církevních restitucích", je legislativní paskvil. Úroveň vlastního textu předpisu je dost mizerná, těžko říci, zda-li účelově, čehož využívají kritici i apologeti samotného záměru pro konstruování argumentů, proč je předloha nutná a bezvadná nebo naopak škodlivá a chybná. Faktem zůstává, že přes třeba správnost jednotlivých tvrzení mohou být pro laika nesrozumitelná.

Doplácíme na korupci, rozkrádání, šlendrián, lhostejnost

13. 9. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Co kdyby se ministr Kalousek a celá vláda více soustředili místo nestoudného zvyšování DPH a okrádání důchodců na hospodaření s penězi z EU? Zvýšení DPH a snížení valorizace důchodů může nakonec vést k tomu, že se nevybere více peněz na daních, protože se sníží spotřeba. Tvrdí to i pravicoví ekonomové. Cituji krátkou zprávu z Lidových novin z 2. srpna 2012:

Mráz kopřivu nespálí

13. 9. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Křivohledem, vpravo hleď! Olíbani pitomostí, stáli proti sobě v horách Krušných demonstranti a pořádkové čety. Domlouváky, štíty, přilby z dovozu, údajně z Francie.

Libye: Existuje dobrý důvod některé filmy zakázat

13. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Právě jsem viděl na YouTube videa z filmu, který, jak se tvrdí, vyprovokoval útok na americký konzulát v Libyi. Je nemožné je v tuto chvíli plně autentizovat, nebo vyloučit možnost, že byla nějakým způsobem pozměněna. Nicméně víme, že film byl spojen s nepokoji v Egyptě a útokem v Benghází, při němž zahynuli čtyři členové personálu včetně velvyslance. Je to nechutný kus lživé propagandy: Něco, co z nenávisti vychází a propagace nenávisti je také jeho cílem, napsal Andrew Brown.

Tvrdý alkohol nepijte ani v restauraci

12. 9. 2012 / Ivan Větvička

čas čtení 1 minuta

Českou republikou se šíří otrava kořalkou pochybného původu. Pozastavujete se nad tím, jak někdo může jít na panáka do tržnice nebo do trafiky, a utěšujete se, že vám se to stát nemůže -- přece nejste vágus, a když už si dáte něco ostřejšího, tak jenom v restauraci? Víte kde nakupuje alkohol majitel podniku nebo jeho provozní? Opravdu věříte barmanovi, že láhev, ze které vám nalévá, nekoupil před začátkem směny ve večerce? Podstatně by si tak zvýšil příjem na úkor hospodského...

Existuje jenom jediný zaručený způsob, jak se vyhnout otravě: nepít lihoviny.

Kauza Rath III: pokusy o odpovědi na nezodpovězené otázky

12. 9. 2012 / Michael Kroh

čas čtení 7 minut

V pátek jsem se přesunoval autem v oblasti Krkonoš právě v době, kdy v poslanecké sněmovně hovořil David Rath. Po pravdě řečeno, mnoho nového do případu nevnesl. Ale i o vyšetřovatelích se dá říci totéž: po několika měsících stojí na místě a příliš nepokročili. Mají stále jen odposlechy, krabici s penězi a částečné přiznání obviněné Salačové. Na to, jak suverénně vystupovali na počátku, je to dost chudý výčet. V předchozí části tohoto nepravidelného seriálu jsem naznačoval, že v kauze je stále více otazníků než odpovědí. Dnes bych se chtěl pokusit naznačit možné odpovědi na některé z nich.

To se musí sáhnout hercům na sociální polštář, aby šla pravice do kopru?

12. 9. 2012

čas čtení 3 minuty

Respektuji nesouhlas členů ND s odvoláním Ondřeje Černého. Nepochybuji o tom, že ministryně kultury je nekompetentní, a dodávám, že nekompetentní je z mého pohledu celá vláda. Co nemohu respektovat jsou některá prohlášení, píše František Štván.

Den co den jsou řadoví občané, aniž by se jich lidé jako profesorka Dvořáková či spisovatelka Procházková zastali, vyhazováni z práce. Uvědomují si tyto dámy, jak těmto lidem musí být, když si přečtou, jaké rozhořčení u nich vyvolala výpověď Ondřeje Černého a jaký společenský význam tomu dávají?

Gazdíkova neobvyklá upřímnost

12. 9. 2012 / Radim Hreha

čas čtení 1 minuta

Včerejší Právo s odvoláním na předsedu poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka uvedlo, že za nečekaným odvoláním ředitele Národního divadla Ondřeje Černého je skutečnost, že ho vyšetřuje policie kvůli majetkovým deliktům. Listu to údajně Gazdík sdělil v odpovědi na otázku, zda vyslechne výzvu řady umělců a navrhne premiérovi odvolat ministryni kultury a stranickou kolegyni Alenu Hanákovou.

Expertní zpráva: Americký protiraketový systém má vážné nedostatky

12. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Šestnáctičlenný expertní panel National Research Council po dvou letech studia vynesl verdikt nad stávajícím americkým systémem protiraketové obrany. Závěr nezní nikterak povzbudivě: Systém má vážné nedostatky, zejména komponenta zajišťující obranu proti mezikontinentálním raketám - komponenta, která je umístěna přímo na území USA, měla od ní být odvozena první verze evropského systému s "brdským" radarem a Obama ji "zdědil" po G. W. Bushovi - nedokáže splnit předpokládané úkoly. Za hlavní hrozbu je ve studii označen Írán, který údajně může vyvinout výkonné mezikontinentální rakety. Lze ovšem důvodně předpokládat, že pokud doporučení panelu americké úřady realizují, Rusko a Čína si to okamžitě "vezmou osobně". Jinými slovy, padne poslední překážka pro nové kolo závodů ve strategickém jaderném zbrojení, jaké svět od pádu Berlínské zdi ještě nezažil.

Zabezpečení občanů ve stáří

12. 9. 2012 / Jiří Jírovec

čas čtení 9 minut

Zabezpečení života ve stáří lze chápat jako soubor opatření, jimiž společnost ovlivňuje zhruba čtvrtinu života každého občana. Podíváme-li se na české poměry z tohoto širšího zorného úhlu, nemůžeme dojít k jinému závěru, než že jsou naprosto ostudné.

Následující text se zabývá pouze opatřeními, které spadají pod státní sociální politiku.

Češi v Indii

12. 9. 2012 / Jaroslav Hutka

čas čtení 9 minut

Sedím v kavárně Slavia, je deštivý den, poslední v srpnu. Odsedl jsem si od výhledu na Národní divadlo a k oknu, kde na mne táhlo, si přisedly dvě mladé Američanky. Jedna tlustá velká a druhá drobná. Drobná mluví tiše, tlustá pronikavým hlasem. Snažím se soustředit na kavárenský hluk a nerozumět o čem si holky povídají. Vedle mne přes uličku jemně hraje pianista. Znám ho snad desetiletí, je to matematik, studoval matfyz a má teorii, že lidé se mají scházet jen v kavárnách, protože to má úroveň a kulturní odstup. Když se scházejí doma, tak to vede k nevěře, rozvodům a ničení společnosti. Pianista ve Slávii to jinak vidět nemůže a snad ani nesmí. Udělal přestávku, vstal, naklonil se přes koženou lavičku ke mně, podal mi ruku a srdečně řekl:

"Přeju Vám, mistře, velkou inspiraci! Už nám začal podzim. Včera jsem strašlivě zmokl." A kamsi zmizel.

Kdo (ne)podporuje demokracii

12. 9. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

Na médiích je mimo jiné "kouzelné" to, jak bez mrknutí oka pootočí kormidlem hodnot a tváří se, jako když se nic neděje. Všimli jsme si například, jak z obrazovek oproti počátku devadesátých let zmizel čečenský konflikt a vypařila se z nich kritika ruských vládních představitelů? A jak nám média přinášejí obraz "chlapáka Putina, co zachraňuje ohrožené ptáky a neohroženě loví šelmy"? Či jak se v médiích dosud neobjevila zmínka o brutálním převratu v Chile, který měl jako na potvoru výročí 11. 9.? O Viktorovi Jarovi a dalších obětech režimu A. Pinocheta se totiž raději nemluví.

Dnešnímu pojetí kapitalismu začíná vadit obecný koncept lidských práv, jakkoli byl dříve v ústech četných politiků prázdný.

Flagrantní selhání kontrolních funkcí státu

12. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Otravy methanolem (už 8 lidí zemřelo a řada jich oslepla) jsou symptomem flagrantního selhání kontrolních funkcí českého státu, píše Petr Vařeka. Nechápu, jak je něco takového vůbec možné - každý akreditovaný výrobce by přece měl mít síť akreditovaných odběratelů a obráceně každý akreditovaný prodejce by měl mít sít akreditovaných dodavatelů. Alespoň jsem si to myslel.. Ať policie jde tam, kde se metylalkohol prodával, a vyšetří to! Investuje-li do toho tolik energie a prostředků jako v kauze Rath, bude určitě úspěšná. I když ČSSD vytlouká ze současné situace kolem otrav politický kapitál, což je jistě nechutné, nelze nevidět, že snahy současné politické garnitury ušetřit mimo jiné i restrikcí státního aparátu (hygienický a zdravotní dohled) mají na této tragedii svůj podíl.

Život českého revolucionáře

12. 9. 2012 / Petr Hartman

čas čtení 8 minut

Narodil jsem se na začátku sedmdesátých let, takže "šedesátky" nepamatuju a "sedmdesátky" matně. Snad jen mistrovství světa v ledním hokeji z roku 1979, kdy jsme to od těch Rusáků schytali 1:11. Jak já je nenáviděl! píše čtenář Petr Hartman.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2012

8. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

V červenci 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 51 590.99 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v květnu 2012 částkou 6814 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2012 částku 197 126.12 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

78317