Španělsko na moři zachránilo přes 200 migrantů

30. 7. 2018

čas čtení 1 minuta
Španělsko oznámilo, že v neděli zachránilo více jak 200 migrantů ze Středozemního moře. Ministr vnitra míří do Mauretánie, kde se pokusí posílit spolupráci v boji s ilegální migrací.


Španělská námořní záchranná služba zachránila 211 migrantů z 21 různých plavidel v Gibraltarském průlivu, který dělí Španělsko a Maroko. Zachránění budou převezeni do přístavu Algeciras v jihozápadním Španělsku.

Poslední vlna příjezdů přišla poté, co záchranáři dostali na souš více než 1 200 osob pokoušející se o obtížný přechod z Maroka do Španělska - které nyní předběhlo Itálii v pozici země, kam míří nejvíce uprchlíků cestujících po moři.

Ministr vnitra Fernando Grande-Marlaska se v pondělí sejde s mauretánským protějškem v Nuakčotu, aby "posílil spolupráci v migračních záležitostech a boji proti terorismu," oznámilo španělské ministerstvo.

Během průzkumné mise v Algecirasu v sobotu, s cílem zjistit, jak se policie a Červený kříž vyrovnávají s přísunem migrantů, Grande-Marlaska prohlásil, že jde o "evropský problém vyžadující evropské řešení".

Ministr řekl, že jeho vláda pracuje v časové tísni, aby otevřela "centrum" s kapacitou 600 osob v andaluském přístavu.

Zatímco zásah libyjských úřadů zkomplikoval migrantům dosažení Itálie, mnozí se snaží cestovat z Alžírska a Maroka do Španělska.

Letos zatím dorazilo do Španělska více než 19 580, uvádí Mezinárodní organizace pro migraci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7241

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2018