Trump vytváří svůj americký chalífát, a demokracie nemá proti tomu obranu

20. 6. 2018

čas čtení 5 minut


Vládní činitelé citující posvátný text na ospravedlnění represivní politiky - to my, kteří jsme vyrostli v arabském světě, dobře známe

Pro ty Američany, kteří jsou šokováni, že jsou zneužívány staré biblické texty požadující poslušnost vůči zákonům vysokými činiteli Bílého domu, od těch z nás, kteří jsme zažili úzkost nad tím, že jsou náboženské texty zneužívány k ospravedlňování zločinů proti lidskosti - jsme si jisti, že to je teprve začátek


Pokud by existovala učebnice pro diktátory, vláda Donalda Trumpa by nyní podle něho realizovala kapitolu "zneužijte náboženství". Minulý týden - a znělo to, jako že americký ministr spravedlnosti zakládá americký chalífát - citoval Jeff Sessions bibli, aby tím ospravedlnil rozhodnutí svého ministerstva odebírat děti imigrantským rodičům na mexické hranici. Dal tím najevo své přesvědčení, že Bůh podporuje nynější americkou vládu, píše Nesrine Malik.

"Chci vám tu citovat apoštola Pavla, jeho jasný a moudrý rozkaz v Římanech 13, že lidé musejí poslouchat vládu, protože Bůh ji vytvořil k tomuto účelu." Tisková mluvčí Bílého domu Sarah Sanders pak k tomu dodala: "Mohu říci, že je velmi biblické vynucovat zákon. To se opakuje v bibli pořád."

 

Je velmi obtížné najít koherentní smysl v politické strategii Trumpovy vlády. Jsou důsledkem temperamentálních vrtochů dítěte-prezidenta a jeho tolerance slabým, cynickým a ideologickým Bílým domem. Neexistuje žádný důsledný plán, jen úprk ke dnu motivovaný resentimentem a pocitem křivdy fundamentalistických voličů.

Avšak přesto je viditelný směr.

Když byla automobilem usmrcena v Charlottesville žena, muže, který zastává rasistické pronacistické názory, Trump se vyjádřil, že vinu nesou "obě strany". Byla to normalizace bělošské nadřazenosti. Když Trump zahájil svou kampaň útoků proti tisku, byl to útok proti povinnosti politiků se zodpovídat ze svých činů. A nyní používá Trumpova vláda náboženství ve snaze ospravedlnit své zákony. Nejenže se vláda nemusí zodpovídat ze svých činů, ona totiž vykonává Boží vůli. Nikdo si nemá všímat brutality zákonů, je nutno jen projevovat poslušnost vládci. Sessions, velký mufti, vyhlásil svou fatwu.

Těm z nás, kteří vyrostli v arabském světě, kde zneužívají sekularistické vlády často islámu k potlačování politické opozice, je něco děsivého a zároveň útěšného ve vývoji Trumpovy vlády. Existuje dobrý důvod, proč autoritářské režimy odmítají zrušit zákony kriminalizující rouhání - velmi se to hodí k potlačování politické opozice. Je děsivé vidět toto zneužívání náboženství v údajně zralé demokracii - k vynucení poslušnosti. Je to zároveň strašlivým způsobem útěšné vidět, že nikde na světě se člověk nevyvinul za pokusy zneužívat náboženství k ospravedlňování tyranie. Nejvíce matoucí není, že se Spojené státy pomalu vyvíjejí směrem k diktatuře - nejvíce matoucí je, že se to děje s takovou předpověditelností.


Slova z Bible, kterých Sessions použil, bylo zneužíváno ve čtyřicátých a padesátých letech devatenáctého století k ospravedlňování otroctví. Když abolicionisté argumentovali, že otroctví je kruté a dělení rodin je porušováním náboženské etiky, argumentovalo se proti nim, že bible vyžaduje dodržování zákonů. Profesor John Fea napsal v deníku Washington Post: "Kdykoliv byl výrok z Římanů 13 používán v 18. a v 19. století, a Sessions dělá totéž, takže existuje kontinuita - je to manipulace bible k ospravedlnění vlastní politické agendy."

Vzývání zbožnosti v souvislosti s tímto posvátným diktátorem je také nesmírně nepřesvědčivé. Trump je muž, obviňovaný z množství nevěr, praktikovaných během všech svých tří manželství. Trump nikdy nechodil do kostela - přesto ho volilo 80 procent evangelikálů.

Tento pakt s fundamentalistickou základnou je na Trumpovi to nejděsivější. Každá jeho strategie, každý jeho výrok se stávají tím, co to znamená pro jeho cílovou voličskou skupinu, nikoliv tím, co to objektivně je. Během prezidentské kampaně si Trump stěžoval, že se už nepíše "Veselé Vánoce". Posiloval tím paranoiu a nativistický strach ohledně rasy a totožnosti.

Zatímco jiní vidí děti v panice a rodiče šílené bolestí, když jim jsou odebírány děti, Trumpovi stoupenci to interpretují jinak: "Váš strach je reálný, plním vaši vůli, jsem jejím vykonavatelem. Jakmile je tato linie komunikace vytvořena, už ji nic nenaruší. Je to založeno na předsudcích proti odlišným lidem a proti liberálům, kteří jim údajně pomáhají.

Pro ty Američany, kteří jsou šokováni, že jsou zneužívány staré biblické texty požadující poslušnost vůči zákonům vysokými činiteli Bílého domu, od těch z nás, kteří jsme zažili úzkost nad tím, že jsou náboženské texty zneužívány k ospravedlňování zločinů proti lidskosti - jsme si jisti, že to je teprve začátek.

Kompletní článek v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7765

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2018