EU se připravuje na to, že se s Británií nedohodne ohledně brexitu

22. 6. 2018

čas čtení 2 minuty


Jean-Claude Juncker varuje, že se Evropská unie připravuje na nejhorší


Evropská unie musí zaujmout realistický postoj ohledně nebezpečného stavu vyjednávání o brexitu. Je připravena použít svůj rozpočet ve výši mnoha bilionů euro k ochraně evropského bloku před dopadem hněvivého rozchodu s Británií, varoval Jean-Claude Juncker.

Londýnská vláda totiž stále podléhá fantazijním představám, že sice odejde z Evropské unie a nebude muset plnit žádné její závazky (jako dodržování volného pohybu obyvatelstva), ale zachová si veškerá privilegia. Pořád se domnívá, že má nějakou možnost něco s EU "vyjednávat", kdežto Evropská unie prostě jen realizuje své platné předpisy.



Jak na to upozornil v tomto svém vystoupení Guy Verhofstadt, vyjednavač Evropského parlamentu pro brexit, vyjednávání o brexitu se týkají pouze havarijního splnění předpisů EU v zájmu občanů EU žijících v Británii, ohledně dluhů britského státu vůči EU, atd. Nejde vůbec o vyjednávání typu "něco za něco": Angličané tomu stále ještě vůbec nerozumějí:



Obě strany jsou stále ještě velmi daleko v těch nejzávažnějších otázkách, přestože už za několik dní se bude v Bruselu konat klíčový summit.

Jean-Claude Juncker řekl ve čtvrtek v irském parlamentě, že zintenzivňuje přípravy pro eventualitu, že se rozhovory s Británií rozloží, a dokonce připravuje i plán jak udržet mír v Severním Irsku, kde znovu hrozí obnovení terorismu.  Evropská unie chce do mírového programu pro Severní Irsko investoval 120 milionů euro.

Theresa Mayová odmítá připustit, že pro zachování pohraničního styku bez kontrol mezi Irskou republikou a Severním Irskem musí Irsko zůstat v jednotném evropském trhu a pevná celní hranice musí vzniknout mezi irským ostrovem a Velkou Británií. Znamená to, že se evropská sedmadvacítka musí připravit na nejhorší možný výsledek. Juncker učinil Martina Selmayra, nynějšího generálního tajemníka Evropské komise, odpovědným za to, aby se EU připravila na to, že Británie vypadne z EU bez dohody. EU se připravuje i na to, že Britové budou muset před cestou do EU žádat o vízum.

Juncker také zdůraznil, že v konfliktu s Británií bude Evropská unie energicky hájit zájmy své členské země - Irské republiky.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 


0
Vytisknout
7278

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2018