Den, kdy zanikla česká sociální demokracie

14. 6. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 3 minuty

Jednou, za pár let, se budou děti učit o zániku strany, která tady kdysi byla pro lidi práce, ale pak se stala "partají oligarchů". Pamatujte si ten den, 15. června 2018, až jednou budete platit v nemocnici, až státní školy budou vypadat jak po náletu luftwaffe a nízká mzda bude znovu dohánět k slzám. Nebude už o koho se opřít. Černý scénář? Nemyslím. Ostatně dnešní jednání tripartity ukázalo pro koho bije srdce "velkouzenáře, barona z Čapího hnízda a pána s čistou minulostí". Sociální demokracie si odhlasuje zřejmě zánik v náruči někoho, komu o zaměstnance jde až na posledním místě. Až vyluxuje voliče socialistů, zavede Andrej Babiš vládu kapitálu jako řemen, a ti se pak budou divit. Proč?

A) Sociální stát je pro velkokapitál všude nevýhodný - nyní ještě nemůže diktovat podmínky v takové míře, jak by chtěl, a tak "kňourá, prosí a slibuje" jak vlk z pohádky o kůzlátkách. Lidé pro něj nejsou významní, jde o mzdové náklady a ty bude chtít jako jeden z největších zaměstnavatelů v zemi snížit na minimum. Kdo si myslí opak, lže si do kapsy nebo je blázen.To platí o veřejné služby - všimněte si jak plíživě se mluví o vzniku zdravotnických nadstandardů - tedy o porušení ústavního zákona o zdravotní péči. Podobně ve Francii jde Emmanuel Macron po SNCF (státních drahách)...

B) Právní stát je pro český velkokapitál nebezpečný - vznikl ze zlodějny a bude žít jen ze zlodějny. Právní stát znamená rovnost občanů před zákonem - i kdyby měl někdo třeba miliardu miliard a dostal přes 50% hlasů ve volbách a dopustil se třebas něčeho zlého, stejně musí před soud jako pan Vomáčka z Horní Dolní, který ukradl slepici. Kauzou Babiš vzniká precedent. Pokud by se otevřely privatizační kauzy, byla by to "bomba", teď jen tiká a čeká na promlčení. Toho se všichni Kellnerové, Babišové, Bakalové a spol. bojí, jak čert kříže. Tedy báli, dokud se jim na Hrad nepodařilo dostat M. Zemana.

C) Referendum v ČSSD je jen divadlo pro novináře a důvěřivce. Každý, kdo se v české politice trochu vyzná, ví, že bylo třeba něčím "vyšším" přebít deklaraci posledního sociálně demokratického sjezdu. Protože je ČSSD stále ovládána "kmotry" a oligarchy", bylo potřeba vůli posledních sociálních demokratů zlomit, zničit a zadupat, utahat "hodné" v dlouhotrvajícím referendu a to by bylo, aby neokřáli i ti nejodolnější. Obzvláště, když jihočeský golfista Jiří Zimola hrozí každému, kdo by se chtěl zprotivit, že může jít...

A tak se opakuje staré moudro dějin: Chceš-li z revolucionáře udělat "páprdu", kup mu párky a vysvětli mu, že je tady národní zájem.

1
Vytisknout
9943

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2018