Dotaci ministerstva kultury nedostaly ani neokomunistické Literární noviny

4. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty



K článku Karla Dolejšího o ideologickém hodnocení literárních časopisů  je nutno dodat, že dotace ministerstva kultury byla zrušena nejen ultrapravicovému časopisu Babylon, ale i neokomunistickým Literárním novinám,   přestože se kromě šíření neokomunistické propagandy a ideologických nesmyslů docela seriozně zabývají literárními tématy.

Vyvolává to samozřejmě zajímavou otázku, do jaké míry bylo rozhodování komise ovlivněno ideologickými ohledy a do jaké míry prostě nynější vláda se rozhodla kulturu nepodporovat. Osobně mám skutečně problém s jednostranně ideologicky zaměřenými periodiky a netuším, proč by je měl podporovat stát.

Bylo by dobré, kdyby podmínkou pro udělování státních dotací byla lehce dohledatelná názorová pluralita: že list publikuje širokou škálu názorů, nikoliv však fake news a přidržuje se faktů.

V dnešní době šířícího se populismu existují důležité mantinely: Na jedné straně je opravdu nepřípustná jednostranně ideologická, manipulující propaganda, na druhé straně je nepřípustné šíření fake news a trestným činem je cílené vyvolávání rasistické a náboženské nenávisti.

V ČR se to tak ovšem nebere - přestože jsme už měli holocaust a měli bychom dobře vědět, že verbální násilí vede k fyzickému násilí - většina Čechů vyvolávání nenávisti vůči těm, kteří jsou považováni za představitele jinakosti, silně podporuje a legitimizuje.

Je samozřejmě ovšem velmi obtížné určit, kde je hranice slepé poslušnosti ideologii v daném periodiku - grantová dotační komise se lehce může stát terčem obvinění z cenzury.

Z hlediska pozorovatele české společnosti je pro mě nesmírně zajímavé, že v grantové komisi ministerstva kultury zasedal i David Zábranský, autor prvního opravdu fašistického, špatně napsaného a hnusného románu v českém jazyce.  Autor, který by byl v normální společnosti ostrakizován, v České republice zasedá v grantových komisích. To podle mě vypovídá o situaci v ČR dnes mnohem víc než zrušení dotací  pro ultrapravicová a ultralevicová periodika.

0
Vytisknout
9405

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2018