Mozek tisíciletí

15. 3. 2018 / Pavel Urban

čas čtení 2 minuty

Historik, publicista a místopředseda ÚV KSČM PhDr. Josef Skála, CSc. publikoval (mimo jiné) v Haló novinách článek, který připomíná výročí smrti Karla Marxe. Nadpis článku "Výročí mozku tisíciletí" odkazuje na komentář BBC. S dodatkem, že "to naše mu dá za pravdu ještě víc" (Nevím přesně, co má být to "naše". Ale to asi nebude zas tak důležité).

Článek mi připadal zajímavý, a tak jsem připojil (na jiné fórum) souhlasný komentář. Bohužel, pan doktor ho dosud nestihl potvrdit jako nezávadný. Tak využívám příležitosti publikovat jej v BL.

Kapitalismus je založen na vykořisťování. Stručně řečeno (PhDr. Skála o tom píše obšírněji), vykořisťování je ošklivé. To je pravda. Proto je nutný socialismus. Aby znovu a znovu prakticky ukazoval to, co z pozice teoretika nemusí být úplně zřejmé: že jakkoli je kapitalismus špatný, všechno ostatní je ještě horší.

Bez Marxe bychom tohle měli pravděpodobně také. Ale těch socialismů by patrně bylo víc. A každý by bylo nutné zkoušet zvlášť. Díky sjednocující teorii Karla Marxe postačí v každé éře jeden dva hlavní experimenty. Pokud si uvědomíme, co to znamená pro zkušební polygony a jejich obyvatele, pak lze říci, že Marx zachránil více životů a více materiálních hodnot než kterýkoli jiný filozof druhého tisíciletí.

Proto musím souhlasit. Karel Marx byl skutečně mozek tisíciletí. A jelikož my Češi jsme socialismus zažili (aspoň ti starší), dokážeme lépe než Britové ocenit, že řád, který každému členu společnosti umožní nejen účast na vyrábění, nýbrž i na rozdělování a správě společenského bohatství, a plánovitým provozováním veškeré výroby zvýší společenské výrobní síly a jejich výnos natolik, že každému jednotlivci bude zajištěno uspokojování všech racionálních potřeb ve stále rostoucí míře, se dnes testuje na Kubě, ve Venezuele či v Severní Koreji a ne u nás. I v tom s panem doktorem Skálou souhlasím.

 

0
Vytisknout
9442

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2018