Lula odsouzen na 12 let do vězení

25. 1. 2018 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

Bývalý brazilský prezident ted' nesmí kandidovat na prezidenta

Panel tří soudců v Brazílii potvrdil odsouzení bývalého brazilského prezidenta Luiza Inacio Luly da Silva. 72letý levicový politik, obyčejně známý jednoduše jako "Lula", byl v červenci odsouzen za  praní špinavých peněz a za přijetí více než 1 milionu dolarů v úplatcích. Lula byl obviněn také z toho, že obdržel třípatrový byt a malou farmu od stavební firmy, která získala většinu z největších veřejných stavebních zakázek  během jeho prezidentského období. Stavěla  stadiony a infrastrukturu pro konání mistrovství světa a olympijských her. Lula  odvolá k vyšším soudům a ještě nebude uvězněn.



Stovky tisíc levicových stoupenců bývalého prezidenta Luly vyšly po celé Brazílii v úterý do ulic, aby vyvinuly nátlak na soud druhého stupně, který měl rozhodovat, zda potvrdí rozhodnutí soudu prvního stupně, který odsoudil bývalého prezidenta Brazílie na více než 9 let do vězení za korupci. Soud ve městě Porto Alegre se rozhodl učinit rozsudek ještě delší,  12 let.

Lula a jeho přívrženci tvrdí, že jeho podpis se neobjevuje v žádném dokumentu dokazujícím, že dotyčný majetek patří jemu. Ale soudci považovali za dostatek důkazů svědky a fotografie, které ukazují, že on a jeho rodina  tato místa  používali.

Lula stále počítá s velmi silnou a loajální podporou asi 30% Brazilců a chce být kandidátem na prezidenta na konci letošního roku. Soudní rozhodnutí však znemožňuje, aby se stal prezidentem.

Jeho přívrženci tvrdí, že soudní systém, který se obvykle skládá ze soudců pocházejících z vyšších tříd, má proto  proti prezidentovi, který pochází z nižších tříd, předsudky. Poukazují na to, že Lula během svého funkčního období vytvořil podmínky pro 30 milionů lidí, aby opustili nízkou třídu a vstoupili střední třídy.

Brazílie má elitářskou kulturu, kde mnozí diskriminují všechny lidi, kteří nejsou ze střední třídy, nebo se alespoň nepřidržují  názorů a návyků vyšších tříd. S tímto kulturním zázemím je možné obvinit soudce, že rozhodují “kmenovým” způsobem, a že jejich elitářské předsudky hrají větší roli než  důkazy o trestných činech, které Lula podle soudů spáchal.

0
Vytisknout
10066

Diskuse

Obsah vydání | 30. 1. 2018