Politico: Při nadcházejícím eurosummitu bude ČR patřit k nejméně vlivným zemím v Evropě

15. 12. 2017

čas čtení 1 minuta
Vrcholné schůzce Evropské unie budou tento týden dominovat dvě témata: brexit a eurozóna.

Co se týče brexitu, zájmy Irska jsou považovány za ještě důležitější než dokonce zájmy Německa a Francie, protože Irsko bude brexitem zasaženo nejsilněji a Evropská unie si nemůže dovolit, aby brexit ohrozil v Irsku a v Severním Irsku mír. Proto má nyní Irsko v této věci v EU nejzásadnější vliv.

Naopak nejmenší vliv při summitu budou mít visegrádské země Polsko, Maďarsko a Česká republika, protože naprosto nemají v úmyslu vstoupit do eurozóny.




Silná politická sestava znamená, že největší vliv bude mít na summitu Francie, protože v Německu zatím vládne jen prozatímní vláda.

Velká Británie bude ohledně brexitu zcela bezmocná, protože vůbec na summitu nebude zastoupena, a bude zcela bezmocná i v otázce euro. Relativně vysoko stojí Portugalsko, protože jeho ministr financí Mário Centeno je nyní prezidentem euroskupiny.

Estonsko a Bulharsko mají větší vliv než normálně, protože budou v letech 2017 a v 2018 zastávat předsednictví Evropské rady.

Většina zemí zůstává při nynějším summitu bez vlivu: protože jejich nápady, plánování či rozměr nepřispívají ničím k aktuálním debatám o brexitu a o reformě eurozóny. Patří k nim i země Visegrádské trojky včetně ČR.

Slovensko bude mít podstatně větší vliv než Česko.

Graf serveru Politico ukazující, kdo má při nynějším summitu EU jaký vliv, je ZDE 

0
Vytisknout
7307

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2017