Desetitisíce korun během několika hodin na podporu dětí ohrožovaných digitálními zbabělci

Vypadá to, že v české společnosti je stále dost lidí odhodlaných bojovat s tupým rasismem

20. 11. 2017

čas čtení 2 minuty
Děkuju. Jste dojemní. A báječní, píše na Facebooku Patrick Zandl, který vyhlásil sbírku pro děti z prosetické základní školy, jimž digitální zbabělci vyhrožovali smrtí. Původně jsem myslel, že vyberu pár kaček mezi kamarádama a když dáme dohromady deset litrů, budu rád. Říkal jsem si, že jde o symbolický příspěvek. Však také po vás chci, abyste posílali spíš drobnější dary. Desetikorunu, stovku. Nejde o velké peníze. Budu radši za velké množství příspěvků a menší částku, než opačně. Jde o to, říct nahlas, že vyhrožování dětem nepovažujeme za normu. Navíc jsem si vybral den před svátkem, čtyři hodiny před uzavřením clearingu, takže od čtvrtečního odpoledne chodí jen vnitrobankovní převody a samozřejmě kryptoměny. Nic moc na sledování průběhu sbírky. Takže nějaký mezivýsledek: Do pátečního svátečního rána dorazilo přes 66 666 Kč na bankovní účet a kolem třicet tisíc na účet kryptoměn (ty běží bez bankovní pauzy, jak jinak).

V naprosté většině jsou to drobnější dary v řádu stokorun, jsou tam i tisícovky i desítky korun, jak kdo může a jak kdo chce - přesně, jak jsem zamýšlel. Děkuju za všechno. Už je to výrazně více, než jsem myslel a doufal. Což má následky. Celou věc bude potřeba o něco lépe promyslet a zajistit. 


Odezvy jsou. Slíbil jsem si, že nebudu lidi jmenovat. Kdo chtěl, ke sbírce se jmenovitě přihlásil, ale já tu nejsem od toho, abych hlásil, kdo dal a kdo ne. Nesnáším tuhle formu nátlaku "už jsi se přidal?". Je to každého věc. 

Kamarád, který našel litr na ulici, odevzdal ho na Policii a druhý dal do sbírky. 

Politik, který nemohl odmítnout vyplacení odměn, tak ji přispěl. 

Neznámý pán, který mi zavolal z firemní recepce a dal mi peníze do ruky. 

Kryptotěžař, který nabídl denní výtěžek z nově rozjížděného dolu. Škola, který nabídla výtěžek vánočního bazárku. 

Paní, která psala, že měla radost z prodeje prvního šperku ve svém novém obchůdku a přemýšlela, co si za ty peníze pořídí a že už ví. 

Desítky lidí (zle se to v rozhraní banky počítá), kteří prostě a úplně obyčejně přispěli a mají jen svůj soukromý příběh. 

Děkuju všem, kdo se nad tím zamysleli. Možná je právě dneska dobrý den na to, abychom se zamysleli, jak co nejlépe investovat do naší budoucnosti.

0
Vytisknout
10673

Diskuse

Obsah vydání | 23. 11. 2017