Umírněný kandidát Hassan Rouhani vyhrál velkou většinou prezidentské volby v Íránu

20. 5. 2017

čas čtení 3 minuty





V důsledku silné podpory od íránských středních vrstev, žijících většinou ve městech, zvítězil umírněný prezident Hassan Rouhani v sobotních prezidentských volbách velkou většinou nad fundamentalistickým kandidátem Ebrahimem Raisim. Poskytuje mu to mandát dál usilovat o rozšiřování osobní svobody v Íránu a k otevírání íránské ekonomiky světovým investorům.

Důležité je také, že jeho vítězství mu zřejmě pomůže posílit postavení  frakce jeho umírněných a reformistických stoupenců v době, kdy se Írán připravuje na ukončení vlády osmasedmdesátiletého "nejvyššího vůdce" ajatolláha Aliho Chameneího.




Ze 41 milionů volebních hlasů získal Rouhani 23 milionů, tedy 57 procent. Jeho hlavní protikantitád Ebrahim Raisi získal 15,7 milionů hlasů (38,5 procent).

Účast byla vysoká, více než 70 procent z 56 milionů íránských občanů se účastnilo voleb.

Rouhani, 68, bude nicméně mít ve funkci značné problémy. Zaprvé, íránský prezident má velmi malé pravomoci, skoro veškeré rozhodování činí fundamentalistický "nejvyšší vůdce".

Íránská ekonomika je v krizi a Rouhani bude muset prokázat, že ji dokáže oživit. Přestože se mu podařilo během jeho prvního funkčního období uzavřít jadernou dohodu se Spojenými státy a se západnímiá mocnostmi, důsledkem nebylo hospodářské oživení, protože americké sankce trvají. Rouhani také bude muset jednat s nevypočitatelnou a fundamentalistickou Trumpovou vládou, která označuje Írán za zdroj většiny problémů na Blízkém východě.

Prezidentské volby v Íránu však znovu prokázaly, že íránští voliči dávají přednost umírněné reformistické cestě a odmítají rigidní ideologii a tvrdá sociální omezení, která podporuje konzervativní duchovenstvo a bezpečnostní složky.

Navzdory tomu, že ovládají většinu nevolených rad, konzervativní duchovní a velitelé Revolučních gard, které podporuje státní televize, utrpěli v poslední době celou řadu neúspěchů, počínaje první zvolením Rouhaniho prezidentem v roce 2013. Umírnění a reformističtí kandidáti také zaznamenali silné zisky v loňských parlamentních volbách v Íránu.

Veškeré změny, které prezident navrhne, musí schválit "nejvyšší vůdce" ajatolláh Chameneí. Ten se však v posledních letech chová překvapivě otevřeně. Dovolil Rouhanimu porušit různá dlouhá desetiletá platná ideologická tabu.

Většina obyvatel Teheránu má nyní satelitní talíře, které jim umožňují sledovat zahraniční televizi a dvojice chodící městem se často drží za ruce, aniž by se musely obávat zatčení. 

0
Vytisknout
6925

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2017