Sobotkova práce pro Babiše a případ Josefa Dobeše

5. 5. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Nejprve jsme se od premiéra dozvěděli, že ačkoli považuje za nepřijatelné, aby ministrem financí jeho vlády byl Andrej Babiš, nebude ho odvolávat, neboť tím by z něj udělal „mučedníka“. Proto k překvapení všech ohlásil, že podá demisi sám. Předpokládal, že tak musí skončit celá vláda.

Nějak ale zapomněl na to, že tím dává prakticky všechnu moc do svévolných rukou prezidenta republiky. Že by byl český premiér po tolika letech ve vrcholné politice takový jelimánek? V každém případě je pravda, že dnes otočil a najednou není Babišovo „mučednictví“ problém.

Možná se premiér polekal nikoli jen klesajících preferencí své strany (a můžeme říci, že po těchto jeho krocích porostou?), ale také průzkumu veřejného mínění, který zveřejnil Český rozhlas. 44% respondentů se domnívá, že viníkem pádu vlády (to ještě nevěděli, že demise premiéra nebude) jsou oba, Babiš i Sobotka, ale 33% se domnívá, že jen Sobotka, zatímco o Babišovi si to myslí jen 16%. Přitom dvě třetiny respondentů považují rozhodnutí premiéra podat demisi za nesprávný krok. Mezi voliči ČSSD demisi schvaluje jen čtvrtina dotázaných.

Existuje jen jediný způsob, jak se vypořádat s Andrejem Babišem: porazit ho ve volbách. Velice si to přeji a tradiční strany kritizuji především za to, že tohle nedokážou. Jak to, že jsme po krajských volbách, jak bývalo pravidlem, neviděli opoziční tsunami? Proč nemají ODS a TOP09 hejtmany? Jak je možné, že po téměř čtyřech letech vlády, v níž je tak hrozný oligarcha, nemá česká pravice na dosah suverénní vítězství ve volbách? Jak je možné, že preference ČSSD od roku 2013 klesly, zatímco preference ANO vzrostly?

Opravdu si někdo myslí, že současné politické dění Babiše oslabí? Že ti voliči, kteří ještě zbyli ČSSD, budou plesat nad tím, jak jejich premiéra srdnatě podporuje Miroslav Kalousek? Nebo už nejde o volby, o veřejnost, ale jen o vlastní svět politiků tradičních stran, kteří si ze zoufalství zkoušejí hrát na ctnostné? Pokud se před volbami situace vyvine tak, že ČSSD bude stát na stejné straně s TOP09 a ODS proti Babišovi, pak všechny tyto strany nejspíše ještě dále a výrazně ztratí a Babiš bude mít po volbách většinu ve Sněmovně.

Ale zpátky ještě k Sobotkově rozhodnutí odvolat Babiše. 11. duba 2011 předal premiér Nečas prezidentu republiku Klausovi návrh na odvolání ministra školství Josefa Dobeše. Prezident Klaus Dobeše ovšem odmítl odvolat, dokud se koalice (tehdy tvořená ODS, TOPO9 a Věcmi veřejnými) neshodne. 19. dubna pak po dohodě koalice Dobeš svůj post obhájil a kabinet neopustil. Co brání prezidentu Zemanovi postupovat stejně a vyžadovat souhlas celé koalice s odvoláním Babiše?

A kdyby byl Babiš odvolán a ANO si na post ministra financí dosadí svého člověka, je v tom nějaký rozdíl? Babiš je přece nikoli jen předseda, ale i vlastník ANO. Pokud je podle premiéra nepřípustné být s Babišem ve vládě, musí být nepřípustné vůbec i to, být s ANO ve vládě. Snaží se tím vším premiér opravdu o to, aby Babiše porazil ve volbách, nebo vlastně chce, aby Babiš příští volby vyhrál s takovou většinou, která mu umožní sestavení jednobarevné vlády s důvěrou ve Sněmovně?

Průzkum pro Český rozhlas: skoro tři čtvrtiny lidí si přejí pokračování koaliční vlády

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/pruzkum-pro-cesky-rozhlas-dve-tretiny-lidi-si-mysli-ze-oznameni-demise-je_1705041755_ph

Josef Dobeš

https://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_Dobe%C5%A1



Děkujeme čtenářům, že výraznou měrou přispěli na provoz Britských listů od Trumpova zvolení do začátku roku 2017. Potřebujeme však trvalou finanční podporu. Chcete-li, aby Britské listy i nadále přinášely do českého prostředí věcné informace, které nejsou závislé na domácím mediálním provozu, přispějte. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
10726

Diskuse

Obsah vydání | 5. 5. 2017