Mezitím v Absurdistánu 24: Fašismus, průplav a 1200 medvídků

3. 5. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

Dominantním tématem minulého týdne v polské politice byl fašismus. Nejprve se konala demonstrace neonacistické organizace ONR (Radikálně-nacionalistický tábor), při níž před skupinou uniformovaných mladých lidí nesoucích na dlouhých tyčích polské vlajky a vlajky své organizace pochodoval muž nesoucí krucifix: 

Radikální pravice v polské mládeži už značnou dobu sílí (můj pokus vysvětlit, proč se to děje, anglicky a polsky, je ZDE, viz také tento článek na Britských listech). Strana Právo a spravedlnost, spolu s katolickou církví, podporovaly extremní pravici už po určitou dobu, zdá se ale, že nad ní ztrácejí kontrolu. Zdá se, že episkopát začíná mít strach z toho, co udělali, a tak vydali oficiální dokument, v němž se katolická církev distancuje od nacionalismu. Informace o tom přinesla státní televize strany Právo a spravedlnost, nejdůležitější části, byly ovšem samozřejmě vynechány.

To, že státní televize TVP funuje jako propagandistická mašinérie strany Právo a spravedlnost, není samozřejmě ničím novým, demonstrace několik stovek neonacistů pochodujících ulicemi Varšavy bohužel také nejsou překvapivé. Opravdu děsivé však bylo, že tentokrát tuto fašistickou organizaci plně podpořila policie, která místo brutálně očistila od antifašistických demonstrantů. Následující video, na němž více než 10 policistů brutálně zbilo starého muže za to, že nesl antifašistický transparent, se dostalo do zpravodajství po celém světě:

Někteří lidé byli obklopeni obrovským množstvím policistů a byli de facto zadrženi na ulici déle než dvě hodiny, aniž by pro to obdrželi jakékoliv vysvětlení či právní důvod. Ve skupině nebyli jen antifašističtí demonstranti, ale i náhodní chodci. Policie tvrdí, že jednala v rámci zákona, že ochraňovala legální akci, jenže samotná existence ONR porušuje článek 13 polské ústavy:

"Existence politických stran a dalších organizací, odvolávajících se ve svých programech na totalitní metody a praxi nacismu, fašismu a komunismu, a ti, jejichž program či činnost předpokládá či dovoluje rasovou a etnickou nenávist, použití násilí k získání moci či k ovlivňování státní politiky anebo snahy skrývat své struktury či členskou základnu jsou zakázány."

ONR de facto odpovídá téměř celé této definici, i když samozřejmě zůstává ještě prostor pro právníky, kteří se chovají ve snaze hájit neonacistické organizace velmi kreativně (nejznámějším případem bylo trestní stíhání v Białystoku, muže, který na zeď nakreslil hákové kříže. Stíhání bylo zrušeno v důsledku předloženého argumentu, že hákový kříž je hinduistický symbol štěstí), avšak demonstrace uniformovaných neonacistů, kteří skandují protimuslimská a protihomosexuální gesta a požadují, aby byly "levičákům rozbity ciferníky", a "smrt nepřátelům státu" nestačí, zejména když si uvědomíme, že tato hesla byla předem schválena organizátory, aby se vyhnuli možnému trestnímu stíhání?

Je nutno se zmínit o tom, že i když opozice právem obviňuje stranu Právo a spravedlnost, že podlézá nacistům, ve Varšavě vládne Hanna Gronkiewicz-Waltz, primátorka z Občanské platformy. Má pravomoci zakázat takovéto akce, právě tak, jak její předchůdce, Lech Kaczyński, zakázal během svého funkčního období demonstrace gay pride, avšak ona přesto dovolila, aby se ultrapravicová demonstrace konala.

Avšak strana Právo a spravedlnost je také nedůsledná. Na jedné straně podporuje neonacisty. Na druhé straně používá obvinění z nacismu k urážení svých oponentů. Nově jmenovaná konzulka v Ohiu Maria Szonert dostala svých pět minut slávy, když vyšlo najevo, že zveřejnila na internetu fotografii Donalda Tuska v uniformě SS. Ze stručného zkoumání jejích účtů na sociálních sítích vyplývá, že to není první taková věc, jakou zveřejnila. Rychle se obhajovala, že tato fotografie byla zveřejněna ještě předtím, než se stala členkou diplomatického sboru, takže je to v pořádku, protože tehdy byla jen soukromou osobou. Tento postoj podpořilo ministerstvo zahraničních věcí, ale pak změnila paní konzulka názor - pravděpodobně poté, co vyšlo najevo, že taktika, v jejímž rámci tvrdila, že je soukromá osoba, nefunguje, jak zjistila jiná aktivistka strany Právo a spravedlnost. Tato druhá aktivistka, poté, co se stala terčem kritiky za to, že požadovala, aby byl Donald Tusk po svém návratu do Polska oběšen, začala předstírat, že je jen soukromou osobou, která jen se neustále náhodně setkává s ministrem životního prostředí. Bohužel to média nepřijala, navzdory tomu, že ostatní pracovníci ministerstva s tím souhlasili, a tak se paní konzulka rozhodla poučit z chyb druhých a změnila svou taktiku. Nyní tvrdí, že ta celá věc nemá s ní nic společného, protože jeden z jejích účtů se stal prý terčem hackerského útoku a druhý byl falešný, a jsou to všechno jen útoky proti ní a proti jejímu manželovi, který je členem subkomise Antoniho Macierewicze pro vysvětlování letecké havárie ve Smoleńsku (více o této komisi se dočtete ZDE). No, aspň víme, jak získala to zaměstnání.

Avšak vzhledem k tomu, že se už tady zabýváme tímto tématem, rád bych využil této příležitosti a oznámil, pokud se někdy dostanu do problémů za to, že kritizuju stranu Právo a spravedlnost v zahraničních médiích, že jsem nikdy žádné tyto články o Polsku nenapsal a server Britské listy se stal obětí hackerského útoku. Pro jistotu.

Jiné zprávy: ničení životního prostředí pokračuje. Bylo učiněno konečné rozhodnutí začít budovat kanál pro lodě skrze Viselskou kosu. Tímto kanálem mají mít lodi možnost doplout do laguny řeky Visla a dosáhnout říčního přístavu v Elblągu. Vážně to poškodí životní prostředí a nedává to vůbec žádný hospodářský smysl, protože přístav v Elblągu není schopen generovat žádný podstatnější provoz, vzhledem k tomu, že do jednoho z největších polských přístavů, v Gdaňsku, lze dojet z Elblągu kamionem za dobu kratší než 90 minut. Vzhledem k tomu, že laguna řeky Visly je velmi mělká, nová vodní cesta se bude muset neustále bagrovat, takže podle některých odborníků se tato investice vrátí přibližně za 500 - 1200 let. Ale nikomu to nevadí, toto je totiž způsob, jak urazit Rusko, protože v současnosti je jedinou možností, jak doplout do přístavu Elbląg, jedině přes Baltijsk v okrese Kaliningrad, i když někteří poukazují na to, že je to možná také způsob, jak se dostat k významným ložiskům jantaru, která by jinak nebyla přístupná, protože je tato oblast chráněna prostřednictvím systému EU Natura 2000.

Janu Szyszkovi, ministru životního prostředí, je to jedno. Je tak ješitný, že právě oznámil, že jeho metody jak ochraňovat životní prostředí v Běloveském pralese, jsou vzorem pro Evropu a pro celý svět. Bohužel, idioti z Evropské komise to nevidí a požadují, aby v této oblasti okamžitě skoncoval s kácením stromů, a hrozí proti Polsku dalšími akcemi.

Samozřejmě, týden by nebyl kompletní bez několika dalších excesů vládních řidičů. Tentokrát šlo o automobilovou kolonu ministryně školství - když přijela na návštěvu školy pro invalidní děti, její řidič zaparkoval její limuzínu na parkovacích místech pro invalidy. Matce invalidního dítěte, která přijela brzo poté, bylo nařízeno, aby zaparkovala "někde jinde". Vzhledem k tomu, že to byl v dubnu už druhý případ (předtím to byl ministr pro vysoké školství, jeho řidič použil k parkování míst pro invalidy, "protože jinde nebylo místo"), strana Právo a spravedlnost rozhodla, že už dál nemůže veřejnost takto štvát. Ministryni bylo nařízeno, aby se omluvil, a strana Právo a spravedlnost uvedla, že řidič zřejmě za toto parkování dostane pokutu. A možná by to stačilo, aby se lidi uklidnili, kdyby nepřišla zpráva, že během vyšetřování prezidentské havárie z doby asi před rokem (viz https://blisty.cz/art/85572.html) byl proveden na jednom letišti "experiment", během něhož byla poškozena opancéřovaná prezidentská limuzína v hodnotě 2 miliony zlotých. Nebyl bych překvapen, kdybych se dověděl, že "experiment" znamenal, že řidič s limuzínou jen jezdil sem a tam a pak rychle dokolečka, protože by to nebyl první takový případ, jedna obrněná prezidentská limuzína takto havarovala během předchozího období strany Právo a spravedlnost ve vládě.

Naštěstí nejsou nuceni se zodpovídat se svých činů jen řidiči, ale zřejmě se to bude týkat i poslanců. Některé ženy rozzuřil případ bývalého aktivisty strany Právo a spravedlnost, který dlouhá léta bil a mučil svou manželku. Mezi jinými to rozčílilo jinou poslankyni strany Právo a spravedlnost Annu Kamińskou, bývalou manželkou jednoho poslance za PiS. Tato poslankyně chce prosadit občanský zákon, který by celoživotně zakázal pachatelům cizoložství být poslancem. Podle Kamińské žijí přece kněží v celibátu, takže poslanecké funkce by měly být k dispozici jen ženatým mužům.

A pokud si přečtete ten návrh zákona dál, zjistíte, že požaduje, aby poslanci a senátoři "nejprve šli příkladem jako manželé a otcové, a teprve pak jim může být umožněno stát se poslancem". Avšak nemějte starost, Jarosław Kaczyński je sice možná starý mládenec, ale je to tak vynikající, výjimečný státník, že určitě bude pro něho učiněna výjimka.

Vidíte, všichni mají jen vřelé pocity vůči Jarosławu Kaczyńskému. Mezitím Bartłomiej Misiewicz, milovaný mladý asistent na ministerstvu obrany, poté, co ho vykopli ze strany Právo a spravedlnost, získal nové pohodlné zaměstnání v pravicové televizní stanici. Nemají tam totiž pracovní síly, poté, co většina jejich poloamatérských novinářů byla hromadně přesunuta do státní televize TVP, důsledek čehož lze vidět v takovémto zpravodajství, informujícím o tom, že jakéhosi muže znásilnil orangutan. Zkopírovali to ze satirického serveru. Antoni Macierewicz, poté, co přišel o svého zlatého chlapce, je nyní asi tak trochu osamělý. Není tedy divu, že ministerstvo obrany se nyní rozhodlo zakoupit 1200 plyšových medvídků...

0
Vytisknout
10147

Diskuse

Obsah vydání | 5. 5. 2017