Marine Le Penová přislíbila osvobodit Francii z EU a prosazovat politiku "Francie jako první"

6. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Francouzská prezidentská kandidátka zahájila svou kampaň příslibem, že zruší euro, a tvrzením, že muslimská praxe je hrozbou Francii.

Marine Le Penová oficiálně zahájila svou prezidentskou kampaň. Přislíbila, že Francie bude na prvním místě a bude osvobozena od "tyranie" globalizace, islámského fundamentalismu a Evropské unie.

Francouzské prezidentské volby jsou zcela otevřené, vzhledem k tomu, že z voleb vypadl pravicový kandidát François Fillon, když vyšlo najevo, že své manželce a dětem zaplatil podvodně téměř milion euro z veřejných prostředků za zaměstnání v parlamentě, které zřejmě manželka nevykonávala.

Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že Le Penová vyhraje první kolo prezidentských voleb, ale že v druhém kole zvítězí mainstreamový kandidát. Po rozkladu podpory pro Fillona vyplynulo ze dvou průzkumů veřejného mínění, že by vítězem druhého kola mohl být Macron.

Jenže ruský deník Izvěstia přinesl informaci, že prý na Macrona má diskreditující informace Julian Assange a jeho WikiLeaks. Otázka je, do jaké míry jsou informace Izvěstijí důvěryhodné.

"Francouzům bylo odebráno jejich vlastenectví. Trpí mlčky, protože jim není dovoleno, aby milovali svou zemi. Konflikt už není mezi levicí a pravicí, ale mezi vlastenci a globalisty," řekla Le Penová. "Lidé se probouzejí - směr historie se mění."

Předvolební manifest Le Penové obsahuje velmi málo makroekonomických a praktických podrobností. Přislibuje však, že Le Penová vyčlení Francii z eurozóny a pokud EU nebude souhlasit s proměnou na volnou koalici národů bez společné měny a s přísnou pohraniční kontrolou, Le Penová chce uspořádat referendum o odchodu Francie z EU.

Vláda Le Penové bude zdaňovat zboží z dovozu a pracovní smlouvy uzavřené s cizinci. Sníží věk odchodu do důchodu, zvýší sociální dávky a sníží daně. Zakáže migraci, sníží zločinnost, deportuje ze země ilegální migranty a najme 15 000 nových policistů. Francouzským občanům bude poskytovat kompletní vzdělání zadarmo a v sociálním bytovém fondu a v zaměstnanosti bude uplatňovat politikui "Francouzi na prvním místě".

Le Penová zdůraznila, že islámský fundamentalismus je "jho", pod nímž Francie už nebude žít. Muslimské roušky, mešity a pouliční modlitby jsou kulturní hrozbou, jakou "žádný Francouz hájící svou důstojnost nemůže přijmout."

"Finanční globalizace a islamistická globalizace si navzájem pomáhají," zdůraznila Le Penová. "Cílem těchto dvou ideologií je srazit Francii na kolena."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5843

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2017