Proč židé musejí bojovat za občanská práva muslimů

11. 1. 2017

čas čtení 4 minuty


Zatímco slavíme narozeniny Martina Luthera Kinga mladšího, američtí židé by se měli znova zamyslet nad epickým bojem, který vedl, aby osvobodil Afroameričany z pout fanatismu - a být pyšní na jedinečnou roli, kterou židovská komunita sehrála v podpoře Kinga a Afroameričanů, napsal rabín Marc Scheier.


Zatímco čekáme nástup nové Trumpovy administrativy, je důležitější než kdy jindy připomenout si kapitolu americké historie, která se odehrála před půl stoletím. Neměli bychom to dělat kvůli sebechvalným tirádám, ale spíše protože čelíme podobnému okamžiku morální zkoušky. Tak jako mnoho židů riskovalo životy na Jihu v 60. letech při podpoře našich afroamerických bratrů a sester, musíme i dnes prokázat podobnou odvahu a rozhodnost a postavit se za americké muslimy, jejichž občanská práva jsou terčem útoku.

Historie hnutí za občanská práva z 60. let názorně ukazuje, že když jsou porušena občanská práva kterékoliv komunity, židé cítí odpovědnost ozvat se a postavit se za své svědomí. Jak prohlásil King: "Naši židovští přátelé prokázali svoji oddanost principu tolerance s bratrství, nejen ve formě značných příspěvků, ale i mnoha jinými hmatatelnými způsoby a často s velkou osobní obětí. Můžeme někdy vyjádřit vděčnost rabínům, kteří se rozhodli s námi vydat svědectví v St. Augustine?" Hovořil o 16 rabínech, kteří byli v roce 1964 na Floridě zatčeni při protestu proti rasové segregaci.

King pokračoval popisem "strašného bití" rabína Arthura Lelyvelda z Clevelandu segragacionisty v Hattiesburgu ve státě Mississippi ve stejném roce a smrti dvou židovských aktivistů, Andrewa Goodmana a Michaela Schwernera, kteří byli uneseni spolu s černým obráncem lidských práv Jamesem Cheneyem a zavražděni v Neshoba County, také v Mississippi.

"Bylo by nemožné zaznamenat příspěvek, který židovští lidé přinesli boji černých za svobodu - byl tak velký," řekl King.

Muslimové ve Spojených státech bezpochyby nyní čelí podobnému boji. Podle zprávy FBI vydané v listopadu zločiny z nenávisti proti muslimům v roce 2015 vzrostly o 67 % na nejvyšší úroveň od útoků z 11. září. Během nedávno skončené roční prezidentské kampaně jsme viděli znepokojivý nárůst projevů bigotnosti, včetně islamofobie, antisemitismu a antihispánské a antiimigrantské rétoriky, z velké části v reakci na demagogickou rétoriku samotné kampaně.

Od voleb počet zločinů z nenávisti narostl. Mešity, synagogy a další budovy sloužící uctívání byly znesvěcovány svastikami a nenávistnými hesly, zatímco ve smíšených městech se muslimské ženy ocitly pod útokem úmyslu úzkoprsých na odstranění hidžábů.

Od začátku roku 2016, kdy výrazně rostla islamofobie, Nadace pro etnické porozumění vytvořila skupinu Muslimové hovoří na Facebooku, která přináší vyjádření amerických muslimů různého stáří, etnického původu a životního stylu, kteří vášnivě odmítají extrémistické činy, terorismus a násilí spáchané příznivci teroristické skupiny Islámský stát.

Naštěstí naše nadace nebyla v tomto úsilí sama. Liga proti pomluvám zaujala tvrdý postoj vůči antimuslimské bigotnosti, včetně diskreditace legislativního úsilí po celých USA s cílem zakázat "fantómovou hrozbu" šaríatského zákona, zatímco Americký židovský výbor se nedávno spojil s Islámskou společností Severní Ameriky, aby vytvořil novou organizaci, Muslimsko-židovský poradní výbor. V posledních týdnech mnozí rabíni a židovští lídři prohlásili, že pokud nová administrativa zavede registr muslimů, sami budou mezi prvními, kdo se do něj zapíší.

Zatímco americká židovská komunita má za sebou dobrý start, když se postavila za naše muslimské bratry a sestry, jsme si vědomi mnoha výzev, které leží před námi. Když slavíme Den Martina Luthera Kinga, američtí židé se musejí rozhodnout, že budeme dál otevřeně a rozhodně mluvit na podporu principu, že Američanům všech náboženských věr a etnických kořenů, včetně muslimských Američanů, musejí být zaručena plná občanská práva a náboženské svobody, jak je garantuje ústava a Listina práv. Jako všichni židovští hrdinové hnutí za lidská práva nemůžeme udělat nic menšího.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6968

Diskuse

Obsah vydání | 12. 1. 2017