Íránský diplomat: "Jaderná dohoda dala Íránu převahu ve sporu se Saúdskou Arábií"

Írán stupňuje dodávky zbraní jemenským Húsiům prostřednictvím Ománu

21. 10. 2016

čas čtení 1 minuta


Írán vystupňoval dodávky zbraní Húsiům, milici bojující s jemenskou vládou, kterou podporuje Saúdská Arábie. Západní a íránští představitelé potvrdili Reuters vývoj, který hrozí prodloužit devatenáct měsíců trvající konflikt.


Zvyšující se tempo dodávek, které zahrnují řízené střely a ruční zbraně, může znamenat zhoršení bezpečnostních problémů pro USA, které minulý týden zaútočily na Húsie střelami s plochou dráhou letu v odvetě za několik útoků protilodními střelami na americký torpédoborec.

Značná část posledních dodávek byla propašována přes území Ománu, který s Jemenem sousedí, včetně pozemních tras využívajících nedostatečně hlídanou hranici.

Washington informoval Omán, který považuje za strategického prostředníka v regionu, o svém znepokojení.

Omán pašování zbraní popírá, ale jemenští a další regionální představitelé konstatují, že nad pašováním přivírá oči.

Podle jednoho z amerických představitelů hovořících pod podmínkou anonymity přes Omán proudí "protilodní střely, výbušniny... peníze a personál". Další regionální zdroj uvedl, že dodávky zahrnují střely země-země krátkého dosahu a ruční zbraně.

Vysoce postavený íránský diplomat potvrdil, že došlo k "ostrému" navýšení pomoci Húsiům od května, což se vztahuje na zbraně, výcvik a peníze.

"Jaderná dohoda dala Íránu převahu ve sporu se Saúdskou Arábií, ale je třeba ji uchovat," prohlásil diplomat.

Spojenci Washingtonu v Perském zálivu varovali, že sbližování amerického prezidenta s Teheránem jen podpoří Írán v konfliktech v Sýrii, Libanonu, Jemenu a kdekoliv jinde.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6008

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2016